Życie ze smakiem. Warzywa na surowo. Surówka z czerwonej kapusty z melasą z granatów i colesław z brokułem
Lato lubi surowe warzywa! Ich obfitość i smak o tej porze roku pozwalają sięgać w kuchni po najprostsze rozwiązania i zdać się na minimum obróbki. Wszystko, co chrupie, ocieka sokiem i przyjemnie orzeźwia, smakuje najlepiej!
Surówka z czerwonej kapusty z melasą z granatów
(4 porcje)
Składniki:
- 800 g czerwonej kapusty
- 1 łyżka octu jabłkowego (możesz zastąpić octem z białego wina)
- 150 g różowego grejpfruta
- 80 g pestek granatu
- 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 30 ml melasy z granatów
- 30 ml łyżki syropu klonowego
- 20 g koperku
- 50 g orzechów włoskich
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj na mandolinie lub pokrój nożem na cienkie paski. Wymieszaj z octem i ½ łyżeczki soli, ugnieć dłońmi i odstaw, by nieco zmiękła. Grejpfrut obierz i odfiletuj, usuwając gorzkie białe błonki. Miąższ rozdrobnij na mniejsze kawałki i dodaj do kapusty. Dorzuć też pestki granatu, oliwę, melasę i syrop klonowy.
Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać nieco więcej melasy lub soku z cytryny w zależności od upodobań. Na końcu wmieszaj posiekany koper. Sałatkę podawaj posypaną posiekanymi orzechami uprażonymi na suchej patelni.
Colesław z brokułem
(4 porcje)
Składniki:
- ½ młodej kapusty
- ½ średniego brokułu
- 100 g marchewki
- 4 cebulki dymki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 g musztardy miodowej dijon
- 50-60 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 30 ml soku z cytryny
- 50 g prażonych ziaren słonecznika
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę umyj, osusz i drobno poszatkuj. Brokuł umyj i podziel na różyczki, grubą łodygę odrzuć, mniejsze zostaw do sałatki. Brokuł poszatkuj najdrobniej jak potrafisz. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego albo na mandolinie. Wrzuć warzywo do misy z kapustą, posól i ugnieć dłońmi, by lekko zmiękło.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymkę i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj dokładnie, najlepiej dłońmi. Dopraw solą i pieprzem.