Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Karolina Dudek: Burak inaczej, czyli buraczane carpaccio

Życie ze smakiem. Karolina Dudek: Burak inaczej, czyli buraczane carpaccio Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

My Polacy tak już mamy, że cudze chwalimy, a swego nie doceniamy. Taki właśnie los spotyka poczciwego, czerwonego buraka. Jesienią zamykamy go w słoikach, by służył posłusznie za dodatek do kotleta z ziemniakami, a gdy nadchodzą święta, przypominamy sobie o nim, zatapiając łyżkę w burgundzie czerwonego barszczu z uszkami. Tam, niestety, prawdziwego buraka brak, jest za to koncentrat, najgorzej, gdy z proszku. Buraczany los jest więc nudny i niesprawiedliwy. Niesłusznie.

Burak to nasz narodowy skarb. Jest bogaty w witaminy m.in. C, A i B1 oraz antocyjany, które pomagają oczyszczać wątrobę i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Powinien więc być na szczycie menu, nie tylko zimą, gdy smog i grypa szaleją, ale przez cały rok.

W kuchni burak lubi dominować, w daniu nie da się go ukryć, bo zdradza go krwiste ubarwienie. Ja lubię go pieczonego z przyprawami: odrobiną soli, tymianku i ostrej papryki. Podobnie doprawiam buraczane frytki, które nacieram olejem i piekę w piekarniku. Podaję je z jogurtowym dipem. O te mocno przypieczone zawsze jest walka.

Od kiedy w marketach dostępne są buraki ugotowane i obrane, często robię buraczane carpaccio, czyli cienko pokrojonego buraka, serwowanego na zimno, na garści zieleniny, posypanego kozim serem lub fetą. Dla mnie to absolutny klasyk. Na głowę bije popularną włoską sałatkę caprese z pomidorami i mozzarellą czy typowe carpaccio z wołowiny. A że danie to robi się dosłownie w 4 minuty, tym bardziej je uwielbiam.

Opakowanie koziego sera i ugotowane buraki mam zawsze w lodówce, na wypadek niespodziewanych gości.

Sałatka carpaccio z buraka, rukoli i koziego sera (dla 2 osób)

Składniki:
2 garści rukoli lub młodego szpinaku, 2 ugotowane i obrane buraki, 80 g kruchego sera koziego np. typu rolada lub feta, opcjonalnie: kilka plastrów pomarańczy

sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu, sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Buraka pokroić w cienkie plastry i ułożyć na rukoli. Na wierzch pokruszyć ser. W małym słoiczku energicznie wymieszać składniki sosu winegret i polać nim całość. Podawać jako przekąskę lub sałatkę z pieczywem.

Karolina Dudek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.