Życie ze smakiem. Domowe pierniczki pod choinkę [PRZEPIS]
Zamiast biegać nerwowo po sklepach parę dni przed świętami w poszukiwaniu prezentów, piekę korzenne ciasteczka, dekoruję je lukrem królewskim i pakuję w ozdobne pudełeczka lub folię. Takim prostym gestem - domowymi ciasteczkami ze świąteczną kokardką - możemy wyrazić więcej niż najbardziej wyszukanym prezentem.
Dać najbliższym domowe pierniczki, to jakby powiedzieć: zależy mi na Tobie, daję Ci coś od serca i życzę pięknych, pachnących wypiekami świąt. Piernikowe podarunki to najsłodszy prezent, który robię co roku. Nadwyżkę ciastek zawieszam na choince albo zjadam - po prostu. Bo są tym pyszniejsze, im starsze - jak to pierniki.
Przed świętami warto zrobić coś własnoręcznie. Leniwym lub niepiekących polecam nawet samo dekorowanie ciasteczek kupionych w sklepie. Malowanie na piernikach białą, błyszczącą strużką lukru daje wielką przyjemność. To odpoczynek dla umysłu, zwłaszcza gdy codzienna praca polega na przerzucaniu plików czy e-maili przed komputerem. Życzę Wam przyjemnych przygotowań do świąt i czasu, by skupić się na tu i teraz.
Świąteczne pierniczki z lukrem królewskim
Składniki na ok. 50 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego brązowego cukru
- 4 duże łyżki miodu
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
Lukier królewski:
- 200 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- 2 białka jaja
- szczypta soli
Przygotowanie
Masło i cukier roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia i dodać miód. Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami wymieszać w misce, dodać jajko i wlać przestudzone składniki płynne. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać pierniczki o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 6-7 minut w 180 ºC. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W międzyczasie utrzeć lukier - cukier puder rozmieszać z odrobiną soku z cytryny i dodać ubitą pianę z 2 białek jajek. Zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub papierowego stożka z uciętym koniuszkiem. Dekorować pierniczki, dobrze się przy tym bawiąc.