Ziemniaczane wariacje
Czy może być coś lepszego od młodych ziemniaków z koperkiem? Pytanie jest raczej z kategorii tych retorycznych, zwłaszcza kiedy do zestawu dodamy schłodzony kefir. Jeśli jednak w pewnym momencie znudzi was ta klasyka i zapragniecie czegoś ciut bardziej skomplikowanego, ale nadal ziemniaczanego, mam dla was kilka smacznych propozycji!
Babeczki ziemniaczane z tymiankiem
Składniki: 1 kg upieczonych ziemniaków, 3 jajka, 100 ml śmietany 18 proc., duża garść tartego twardego żółtego sera, 30 g masła, świeży tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę, a następnie wymieszaj dokładnie ze śmietaną, jajkami, masłem, serem, dodaj też sól i pieprz do smaku oraz świeży tymianek.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i formuj na blasze z papierem do pieczenia małe babeczki. Piecz je około 15–17 minut w temperaturze 210 stopni.
Ziemniaczana tortilla z łososiem
Składniki: 5–6 pieczonych ziemniaków, 100 g łososia, 1 cukinia, 6 pomidorków koktajlowych, 6 jajek, koperek, sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:Ziemniaki, cukinie, łososia i pomidory pokrój w kostkę, przysmaż je na odrobinie oliwy z oliwek, po kilku minutach dodaj roztrzepane jajka, wymieszaj z warzywami, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez 10–12 minut.
Nacinane pieczone ziemniaki
Składniki:4 duże ziemniaki, masło, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeży tymianek, 3 ząbki czosnku
Przygotowanie: Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj ze skórki i nacinaj w poprzek, tak jakbyś chciał pokroić ziemniaka na cienkie plasterki, nie krój jednak do końca, ziemniak ma pozostać w całości. Nacięte ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, w nacięcia włóż pokrojony czosnek, plasterki masła, całość skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Piecz około godziny w temperaturze 220 stopni.