Warzywa w tym kolorze mają w sobie dużo żelaza, które pomaga nasycić organizm w tlen.
Szpinak to podstawowy element zdrowej, zbilansowanej diety. Zawiera bardzo dużo żelaza, wapń, witaminy C, E, K, B1, B2, B6 oraz składniki wspomagające prawidłowe działanie organizmu, czyli jod, mangan czy karoten. Sprawdzi się jako główny składnik sałatek, łączyć go można z makaronami, ryżem i mięsem.
Szpinak nie tylko jest zdrowy, ale i ma w sobie mało kalorii
Najbardziej popularną wersją jest duszony na maśle z dodatkiem śmietany. - Szpinak sprawdzi się także jako baza do zup. Niezwykle popularne zupy kremy to nie tylko łatwe i szybkie danie, ale przede wszystkim smaczne. Aby przełamać smak szpinaku lub innych warzyw, takich jak brokuły czy kalafior, możemy dodać serek topiony. Wybierzmy taki, który charakteryzuje się kremową konsystencją i wzbogaci aromat potrawy, np. serek topiony kremowy. Dodanie kilku łyżek produktu sprawi, że krem stanie się gęsty i aromatyczny - radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Autor: Anna Czerny-Marecka