Szybko, ale zdrowo
Często rozmawiam z ludźmi, którzy jedzą jeden, maksymalnie dwa posiłki dziennie. Tak być nie powinno, dietetycy od lat namawiają nas do 5 posiłków.
Moje dzisiejsze przepisy udowadniają, że możne je przygotować łatwo, szybko i bez problemu zabrać ze sobą do pracy, do szkoły czy pociągu.
Śniadanie: Kuskus z owocami
Składniki: 100g kuskusu, 250ml mleka sojowego, truskawki, maliny, orzechy włoskie, świeża mięta
Przygotowanie: Kuskus ugotuj w mleku sojowym. Podawaj z pokrojonymi owocami, podprażonymi orzechami i miętą.
Drugie śniadanie: koktajl z buraka i banana
Składniki: 2 pieczone buraki, 200 ml maślanki, 1 banan, otręby owsiane
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera.
Obiad:kurczak z kaszą jaglaną i morelami
Składniki: Pierś z kurczaka, 150g kaszy jaglanej, suszone morele i śliwki, cynamon, pestki dyni, orzeszki piniowe, sól, pieprz, kurkuma
Przygotowanie: Pierś z kurczaka obsyp solą, pieprzem, kurkumą, piecz ok. 20–25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżąca wodą, następnie gotuj około 20 minut w lekko posolonej wodzie. Ugotowaną kaszę wymieszaj z posiekanymi bakaliami i orzechami oraz cynamonem. Upieczonego kurczaka podawaj z kaszą.
Podwieczorek: szpinak i brokuły
Składniki: Brokuły , 200g szpinaku, jogurt naturalny, koperek, świeża bazylia, ocet balsamiczny, czerwona papryka, ząbek czosnku, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Brokuły podziel na mniejsze różyczki, ugotuj je na parze. Szpinak przysmaż na odrobinie oliwy z czosnkiem, dodaj do niego drobno pokrojoną paprykę i brokuły. Dopraw do smaku. Podawaj z dipem koperkowym (jogurt wymieszaj z koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem),
Kolacja: łosoś z ogórkiem i czarnuszką
Składniki: 150g łososia bez skóry, czerwona papryka, 1 ogórek, czarnuszka, jarmuż, czerwona cebula, sól, pieprz, kiełki słonecznika, sok z limonki, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Łososia pokrój w grubą kostkę, posyp solą i pieprzem, czarnuszką, skrop sokiem z limonki, piecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 10 minut. Warzywa pokrój w kostkę, jarmuż w paseczki, sałatkę wymieszaj z kiełkami, dodaj odrobinę oliwy, na wierzchu umieść łososia. Jedz na ciepło lub na zimno.