Szparagowe szaleństwo
Co roku z wytęsknieniem wyczekuję sezonu szparagowego. I jest. Przez najbliższe kilka tygodni zamierzam więc jeść je codziennie! W jakiej postaci? Zobaczcie.
Krem ze szparagów
Składniki: 500 g zielonych szparagów, 500 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietanki kremówki, 5 łyżek płatków parmezanu, oliwa z oliwek, bazylia
Przygotowanie: Jeśli szparagi mają grube, twarde końce, odetnij je lub obierz. Gotuj je związane sznurkiem, „na stojąco” tak, by czubki wystawały nad powierzchnię wody. Miękkie szparagi pokrój, za pomocą blendera wymieszaj bulion ze śmietanką, 2 łyżkami parmezanu, bazylią i szparagami. Zupę podawaj z płatkami parmezanu i kilkoma kroplami oliwy.
Biała pizza
Farsz: 200 g mascarpone, 50 g kwaśnej śmietany, 20 białych szparagów, 2 kulki sera mozzarella, 2 jaja. Ciasto: 500 g mąki, 200 ml wody, 30 ml oliwy, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru
Przygotowanie: Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem. Wymieszaj je z mąką, oliwą i wodą oraz solą. Wyrobione ciasto odłóż na 30 min, by urosło. Szparagi obierz, odłam twardą końcówkę, gotuj ok. 8 minut. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną i jajami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 1 dużą pizzę lub podziel na mniejsze porcje. Każdy z nich posmaruj masą mascarpone, wyłóż na nią pokrojone szparagi, całość posyp pokrojoną drobno mozzarellą, odrobiną soli i pieprzu, piecz 15–20 minut w temperaturze 200 stopni.
Szparagi z jajkiem w koszulce
Składniki: 10 szparagów (zielone lub białe), 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub podobnej, 2 jaja, sól, pieprz, 1 łyżka masła
Przygotowanie: Szparagi ugotuj w osolonej wodzie. Owiń każdy w kawałek szynki. Do szklanki włóż kawałek folii przezroczystej (brzegi wystają poza naczynie). Do folii rozbij jajko. Końcówki zwiąż tak, by jajko nie wyciekło. Takie „pakunki” włóż do wrzątku na 3–4 minuty. Po tym czasie rozwiń folię. Szparagi przysmażaj na maśle, podawaj z jajkami w koszulkach.
Sałatka z zielonych szparagów z orzeszkami pinii
Składniki: 50 g orzeszków pinii, 50 g parmezanu, pęczek zielonych szparagów, oliwa z oliwek, cytryna
Przygotowanie: Orzeszki wrzuć na patelnię bez tłuszczu na 1, 2 minuty. Od szparagów odetnij grube końce, pokrój je w cieniuteńkie paski. Zagotuj wodę, wrzuć szparagi dosłownie na pół minuty, po tym czasie odsącz je, przelej zimną wodą. Wymieszaj w misce z oliwą, sokiem z cytryny, orzeszkami i świeżo startym parmezanem.