Śliwkowy sierpień
Sierpień to początek sezonu śliwkowego! Nie trwa długo, więc należy się cieszyć tymi owocami, bo właśnie teraz są najlepsze!
Najprostsze ciasto ze śliwkami
Składniki: 200 g mąki, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g śliwek (np. węgierek)
Kruszonka: 50 g mąki, 3 łyżki cukru, 30 g masła
Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, roztopione masło i proszek do pieczenia, cukier waniliowy; masę przelewamy do tortownicy, dodajemy pokrojone śliwki i kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 st. C.
Chutney śliwkowy
Składniki: 1 kg śliwek (np. węgierek), 100 g brązowego cukru, 3 łyżki octu winnego, 2 cm imbiru, kora cynamonu, 2 goździki, 1 szalotka, 2 papryczki chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Na oliwie przysmażamy posiekany imbir, czosnek, chili i szalotkę, dodajemy cukier, ocet, owoce pozbawione pestek oraz przyprawy. Smażymy przez ok. 45 min.
Sałatka z kaczką i ze śliwkami
Składniki: pierś z kaczki, 1 mango, 6 śliwek, świeża mięta, 1 szalotka, garść orzeszków ziemnych, 1 łyżka sezamu, kiełki rzodkiewki, kolendra, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 1 papryczka chili, sól, pieprz
Przygotowanie: Skórę kaczki nacinamy, posypujemy solą, pieprzem, przysmażamy z obu stron na patelni. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 12-15 min. Mango kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy w misce z miętą, kolendrą, kiełkami, szalotką, pokrojonymi w plasterki śliwkami. Przekładamy na talerz, dodajemy pokrojoną kaczkę. Orzeszki podprażamy, kruszymy w moździerzu, posypujemy nimi sałatkę, sok z cytryny mieszamy z sosem rybnym, cukrem i papryczką chili, polewamy nim kaczkę.
Śliwki z ciastem filo i z orzechami
Składniki: 600 g śliwek (np. żółtej renklody), 200 g moreli, 50 g migdałów, 3 arkusze ciasta filo, 1 łyżka rodzynek, laska wanilii, laska cynamonu, szczypta kardamonu, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy pozbawione pestek śliwki i morele. Smażymy przez pół godziny, dodając przekrojoną wanilię, cynamon, rodzynki i kardamon. Owoce przekładamy do żaroodpornych foremek, posypujemy pokruszonymi migdałami i małymi kawałkami ciasta filo. Zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 190 st. C.