Obiad jak u babci
Wakacje to podróże małe i duże, odkrywanie nowych smaków, próbowanie nieznanych dań i składników. Zawsze wracam z urlopu z zeszytem pełnym przepisów i z albumem pełnym kulinarnych zdjęć. Wracam także stęskniona za tradycyjnymi, domowymi smakami. Dziś dla was obiad jak u babci! Czy jest na ziemi lepszy zestaw?
Rosół z lanym ciastem
Składniki: 500 g mięsa wołowego z kością (szponder, mostek, łata), 3 skrzydełka z kury, 1 cebula, 2 litry wody, 2 marchewki, seler, kawałek pora, pietruszka korzeń, dwa liście kapusty włoskiej, dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego, pieprz biały, sól
lane ciasto: 100 g mąki, dwa jaja, sól
Przygotowanie: Mięso zalej wodą, odrobinę posól, gotuj aż zmięknie. Wtedy dodaj obrane warzywa, przyprawy. Cebulę zrumień, lekko przypal i włóż do rosołu. Dzięki temu będzie miała piękny kolor. Pod koniec gotowania dopraw do smaku. Mąkę wymieszaj z jajami, wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się rosołu. Odczekaj 2 minuty i natychmiast podawaj.
Sznycle z mielonego mięsa
Składniki: 300 g mięsa wołowego z kością, 200 g wieprzowiny z kością, 50 g cebuli, 60 g czerstwej bułki, 120 ml mleka, 20 g masła, jedno jajo, 40 g bułki tartej, sól/pieprz
Przygotowanie: Bułkę namocz w mleku, dociśnij. Mięso oddziel od kości, obierz z błon. Pokrój na kawałki. Cebule pokrój w krążki. Bułkę, mięso, cebulę, zmiel 2 razy w maszynce do mięsa. Następnie wyrabiaj na pulchną masę, dodaj jaja, mleko (nie musisz wlewać wszystkiego), sól, pieprz. Formuj płaskie kule i panieruj bułce tartej, smaż z obu stron na złoty kolor
Szarlotka
Ciasto: 500 g mąki krupczatki, 250 g masła, 150 g cukru pudru, skórka otarta z cytryny, cztery żółtka
Jabłka: 1 kg jabłek, np. antonówek, dwie łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, łyżka drobno pokrojonej skórki pomarańczowej, 30 g cukru pudru do posypania
Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniataj, ulep kule, zawiń ją w ściereczkę i odłóż na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie połowę ciasta cienko rozwałkuj (3 cm), włóż do formy i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Jabłka umyj, obierz, poszatkuj, przypraw, równo rozłóż na podpieczonym spodzie. Przykryj drugą połową ciasta podobnie rozwałkowaną. Piecz na złoty kolor.