Napoje na ochłodę
Gdy temperatura za oknem zmienia się na typowo letnią, by nie rzec nieznośnie upalną, nie mam ochoty na ciężkie, obfite posiłki. Szczerze mówiąc, zdarza mi się je czasem pomijać lub zastępować pysznymi sokami, koktajlami czy owocowymi lemoniadami!
Idealna lemoniada
Składniki:
100 g malin
5 łyżek brązowego cukru
2 pomarańcze
2 cytryny
2 limonki
1,5 l wody
świeża mięta
kostki lodu
Przygotowanie: Z owoców wyciśnij sok, wymieszaj go z cukrem. Sok z owoców wymieszaj z wodą, dodaj listki mięty i maliny. Podawaj z lodem.
Koktajl melonowy z truskawkami. Przekąska dla 2 osób
Składniki:
1 mały melon
1 kiwi
5 truskawek
100 ml maślanki
3 łyżki świeżej mięty
1 łyżeczka płatków migdałów
Przygotowanie: Melon i kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Truskawki oczyść z szypułek. Wszystkie owoce umieść w blenderze, dodaj maślankę i zmiksuj. Koktajl najlepiej smakuje z dodatkiem mięty i płatków migdałów. Jeśli jest bardzo ciepło, dodaj kostki lodu!
Koktajl z awokado
Składniki:
2 miękkie awokado
2 banany
1 mały ananas
świeża mięta
ewentualnie: mleko kokosowe, woda lub jogurt
Przygotowanie: Awokado, banany, ananasa obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy, podajemy ze świeżą miętą i ewentualnie dodajemy mleko lub wodę.
Kolorowy koktajl
Składniki:
2 banany
łyżka orzechów nerkowca
2 kiwi
łyżka pestek dyni
1 mango
1 łyżka otrębów pszennych
garść truskawek i czereśni (mogą być mrożone)
świeża mięta
Przygotowanie: Banany zmiksuj z orzechami nerkowca, kiwi z pestkami dyni, mango z otrębami, a truskawki z wiśniami, kolorowe warstwy układaj naprzemiennie (najlepiej używając łyżki), podawaj ze świeżą miętą.