Menu idealne na majówkę
Majówka to czas wypadów za miasto, jedzenia na zielonej trawie i pikników. Polecam kilka niebanalnych przepisów: na serowe krakersy tak proste, że poradzi z nimi sobie nawet dziecko, ciasto z owocami tak dobre, że trudno mu się oprzeć i na błyskawiczną pizzę. Smacznego!
Kruche krakersy serowe
Składniki: 100 g startego żółtego sera, 100 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, ziarna sezamu, słonecznika, pestki dyni
Przygotowanie: Wszystkie składniki (masło, mąkę, ser, żółtko) wymieszaj ze sobą. Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je, wykrawaj małe krakersy, np. w formie okręgów i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw na 20 min do piekarnika o temperaturze 190 stopni.
Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto: 400 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany
Kruszonka: 200 g mąki, 120 g masła, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego plus 600g truskawek
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na pół godziny. Następnie wyłóż ciastem prostokątną formę. Podpiecz je w piekarniku o temperaturze 180 stopni (15 –20 minut). W międzyczasie przygotuj kruszonkę: masło roztop i wymieszaj je z mąką i cukrem. Wyłóż na górę pokrojone truskawki, pokryj je kruszonką wstaw na 40 min do piekarnika.
Minipizza na cieście francuskim
Składniki: 100g pieczarek, 4 pomidory, 2 kulki sera mozzarella , 1 grillowana pierś z kurczaka, 50g koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cukinia, świeży tymianek, oliwa z oliwek, garść oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj i pokrój w plasterki. Pokrój też mozzarellę i kurczaka. Ciasto francuskie rozwiń, zawiń brzegi, aby składniki „nie uciekły”. Ciasto podpiecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 10. (pamiętaj aby ciasto „podziurawić” widelcem). Podpieczony spód wysmaruj koncentratem, posyp świeżym tymiankiem, następnie układaj kawałki kurczaka, warzywa, na wierzchu ułóż ser, posyp odrobiną soli i pieprzu, polej oliwą.
Zapiekaj około 20–25 min w temperaturze 180 stopni.