Majówkowe zapachy
Moje ulubione majowe zajęcie? Zakupy! Na Starym Kleparzu, na placu Na Stawach, czy Imbramowskim spędzam ostatnio długie godziny. Cieszą mnie kolory, zapachy, smaki i ogromy wybór pysznych świeżych warzyw! Codziennie w mojej głowie powstają kolejne wiosenne przepisy. A oto kilka z nich:
Penne ze szparagami i pistacjami
Składniki: 400 g makaronu penne, pęczek zielonych szparagów, 100 g groszku cukrowego, 200 g świeżego szpinaku, 50 g pistacji, 100 g ricotty, 20 g świeżego parmezanu, garść rukoli, oliwa z oliwek, ząbek czosnku
Przygotowanie: Szparagi gotujemy ok. 8 min. w lekko osolonej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak przysmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku. Pistacje obieramy i kruszymy w moździerzu. Groszek cukrowy gotujemy al dente. Makaron mieszamy z warzywami, podajemy z ricottą, parmezanem
Kasza jęczmienna zapiekana w pomidorach
Składniki: 4 duże pomidory malinowe, 300 g kaszy jęczmiennej grubej, 20 g płatków parmezanu.
Domowe pesto: Pęczek bazylii, garść orzeszków piniowych, 2 łyżki tartego parmezanu, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Z podanych składników przygotowujemy domowe pesto za pomocą blendera. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, mieszamy z pesto. Pomidory wydrążamy, napełniamy kaszą, posypujemy parmezanem i zapiekamy przez 10 min. w 180 st. C.
Tosty z nowalijkami
Składniki: Pęczek rzodkiewki, 2 pęczki szczypiorku, 4 jajka na twardo, 4 ogórki, 1/2 sałaty masłowej, pietruszka, koperek, 100 ml gęstego jogurtu, sok z cytryny, sól, pieprz, 4 tosty z chleba razowego
Przygotowanie: Rzodkiewkę, szczypiorek, sałatę, zioła, ogórki i jajka drobno kroimy. Mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny. Na ciepłych tostach układamy sałatkę. Doprawiamy do smaku
Wiosenna sałatka z pstrągiem i rzodkiewką
Składniki: 600g wędzonego pstrąga, 1 sałata rzymska, pęczek rzodkiewki, ogórek, 100g kiełków soi, cytryna, 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki sezamu, sól, pieprz
Przygotowanie: Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka w kostkę, kiełki pozostaw w całości. Pstrąga podziel na małe kawałeczki. W misce wszystko wymieszaj. Nakładaj sałatkę do ,,łódeczek” z liści sałaty. Podawaj polane sosem (oliwa&cytryna) z dodatkiem sezamu, świeżego pieprzu i soli.