Kuskus. Zamiast kaszy i makaronu
Kuskus łączy w sobie cechy kaszy o makaronu. Tradycyjnie był materiałem odpadowym, podczas mielenia pszenicy w żarnach, dziś produkuje się go z mąki pszennej wody i dodatków.
Najwięcej przepisów z użyciem kuskusu można spotkać w kuchni krajów Maghrebu, ale ostatnio ten produkt cieszy się coraz większą popularnością również u nas, w Polsce. Dziś proponuje dwa przepisy z jego użyciem: aromatyczny inspirowany kuchnia Maroka tadżin, oraz słodkie i proste placuszki z dodatkiem białego sera! Smacznego!
Tadżin z warzywami
Składniki: 500g dyni, 1 młoda cebula, 2 ząbki czosnku, 4 cm świeżego imbiru, po łyżeczce: kminu rzymskiego, cynamonu, kardamonu, mielonej kolendry, 2 liście laurowe5 pomidorów bez skórki, 3 marchewki, 2 cukinie, garść rodzynek, 300g ugotowanej ciecierzycy, 1 czerwona papryka, garść płatków migdałowych, natka pietruszki, 300ml bulionu warzywnego
Kuskus: 50g kuskusu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 450ml bulionu warzywnego, sól
Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, przysmaż razem z imbirem i czosnkiem na oliwie, po chwili dodaj pokrojoną dynię a następnie przyprawy, całość zalej bulionem. Po 10 minutach dodaj pokrojoną marchew, cukinie, paprykę. Gotuj około 10 minut Pod sam koniec dodaj pokrojone pomidory i ciecierzyce, dopraw do smaku.
Kuskus wymieszaj z solą i oliwą, powoli dodawaj bulion. Już gotowy podawaj gulaszem warzywnym, migdałami rodzynkami i pietruszką.
Placuszki z kuskusu i białego serca
Składniki: 200g kuskusu, 200g półtłustego białego sera, 2-3 jajka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, garść suszonej żurawiny, 1 łyżeczka cukru waniliowego, świeże maliny, miód, masło do smażenia
Przygotowanie:Kuskus zalej wrzątkiem, poczekaj aż napęcznieje, ostudź. Kuskus wymieszaj z rozdrobnionym białym serem, jajkami, cukrem, mąką, żurawiną. Z masy lep małe placuszki, smaż je na maśle, podawaj ze świeżymi malinami i miodem!