Kuskus razy dwa
Kuskus, produkt uboczny powstający podczas mielenia pszenicy twardej. Kiedyś stanowił pożywienie najbiedniejszych, dziś podaje się go nawet w najwykwintniejszych restauracjach, i to na każdej szerokość geograficznej. Dziś przedstawiam go Państwu w dwóch wersjach, marokańskiej i greckiej. Jestem ciekawa, która wam bardziej zasmakuje.
Kuskus po marokańsku
Składniki: 600g jagnięciny (najlepiej z łopatki), 2 cebule, 500ml bulionu warzywnego, 300ml passaty pomidorowej
Przyprawy: cynamon, imbir mielony, słodka papryka, kurkuma, szafran, ostra papryka, sól, pieprz, 2 łyżki miodu, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych śliwek, 200g kuskusku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki oleju do smażenia, garść świeżej mięty, 100ml gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Jagnięcinę pokrój w grubą kostkę, w miseczce wymieszaj przyprawy (pół łyżeczki każdej z nich), a następnie mięso obtocz w tych właśnie przyprawach. Cebulę pokrój w piórka, przysmaż na oleju, dodaj mięso, obsmaż ze wszystkich stron.
Dodaj bulion i gotuj około 30 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, śliwki, rodzynki.
Dopraw do smaku, gotuj około 45-60 minut.
Kuskus wymieszaj z oliwą, dodaj sól, gotuj na parze przez kilka minut (możesz też zalać go niewielką ilością wody). Gotowy sos z jagnięciną podawaj z kuskusem, miętą, jogurtem i płatkami migdałów.
Kuskus po grecku
Składniki: 200g kuskusu, 300g pomidorków koktajlowych, 300g sera feta, 150 czarnych oliwek bez pestek, 3 ogórki, 1 czerwona cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka oregano, 2 czerwone papryki
Przygotowanie: Kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z ostudzonym kuskusem, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, oregano, całość skrop oliwą i dopraw oliwą, cytryną, posyp natka pietruszki.
Kuskus podawaj w przekrojonych paprykach.