Kulinarna pocztówka z wakacji
Gdy jest mi naprawdę zimno i źle, wracam pamięcią do wakacji, do chwil pełnych słońca i dobrego jedzenia.
W tym roku udało mi się na kilka dni wyrwać do słonecznej Sycylii. Wróciłam stamtąd pełna dobrej energii, kulinarnych ciekawostek, włoskich smaków, przypraw i książek kucharskich. Moim zdaniem nigdzie na świecie pomidory, owoce morza i oliwa nie smakują tak dobrze.
Za Sycylią tęsknię więc dniami i nocami, a ostatnio, nie mogąc zasnąć, upiekłam pyszne pomarańczowe ciasto – przepis jest pamiątką z wakacji, kolejnego dnia na obiad zaserwowałam caponatę... Z takimi daniami na stole łatwiej będzie mi przetrwać zimę. Smacznego!
Caponata
Składniki: 2 bakłażany, 2 papryki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 300 g posiekanych pomidorów bez skórki,garść kaparów, garść rodzynek, garść czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, ocet winny
Przygotowanie: Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Przysmaż na oliwie. Na osobnej patelni przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, selera, dodaj pomidory, duś około 15 minut. Dodaj bakłażany, rodzynki, oliwki kapary, dopraw do smaku. Podawaj schłodzoną.
Sycylijskie ciasto pomarańczowe
Składniki: 250 g masła, 250 g cukru, 250 g jajek (4 sztuki), 250 g mąki pszennej, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka, proszku do pieczenia, pół szklanki soku pomarańczowego
Lukier: łyżka skoncentrowanego soku pomarańczowego, 120 g cukru pudru
Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem, jajka dodawaj pojedynczo, podobnie postępuj z mąką, pod sam koniec dodaj proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową oraz sok. Masę przelej do okrągłej formy, piecz około godziny w temperaturze 180 stopni. Z podanych składników przygotuj lukier, wylej go na lekko ostudzone ciasto.