Kuchnia pełna warzyw i owoców
Warzywa i owoce dostępne na targach w czerwcu są moim zdaniem najpełniejsze smaku, najbardziej kolorowe i najsmaczniejsze! Korzystajmy z nich, ile tylko się da!
Szparagi, truskawki, ale też młode kalafiory, szpinak, ziemniaki, rzodkiewki, buraki pozwalają nawet początkującym kucharzom w kilkanaście, kilkadziesiąt minut stworzyć dania o wyjątkowym smaku. Oto moi czerwcowi ulubieńcy:
Sałatka z młodymi burakami
Składniki: 4 małe buraczki, 4 jajka na twardo, pęczek zielonych szparagów, pęczek rzodkiewki, cebulka dymka, wiązka szpinaku, mała wiązka botwinki, 2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: buraki owijamy w folię i pieczemy około godzinę w 190 st. C. Po tym czasie studzimy i kroimy w kostkę. Szparagi gotujemy al dente, rzodkiewkę kroimy w plasterki, dymkę siekamy. Szpinak i botwinkę dokładnie myjemy. Wszystko mieszamy w dużej misce, na górze układamy pokrojone jajka, całość kropimy oliwą lub mieszamy z majonezem.
Sałatka z arbuzem
Składniki: 1/4 małego arbuza, 200 g truskawek, 1 czerwona cebula, 1 granat, świeża mięta, świeża kolendra, sok z cytryny lub z pomarańczy, 150 g greckiej fety, oliwa z oliwek, sól pieprz
Przygotowanie: arbuza, truskawki, cebulę kroimy w kostkę, mieszamy w misce, dodając sok z cytryny, oliwę, zioła oraz pokruszoną fetę.
Zapiekanka z kalafiorem
Składniki: 1 mały kalafior, 300 g młodych ziemniaków, beszamel: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 300 ml mleka, 200 g żółtego sera, 1 łyżka musztardy, natka koperku, sól, pieprz
Przygotowanie: z podanych składników przygotowujemy beszamel, możemy urozmaicić jego smak, dodając musztardę. Kalafiora i ziemniaki gotujemy al dente. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy beszamelem wymieszanym z koperkiem i zapiekamy przez 20 min. w 180 st. C. Podajemy z dużą ilością koperku.
Babeczki z rabarbarem
Składniki: 300 g mąki, 270 g jogurtu greckiego, 200 g cukru, 150 g roztopionego masła, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g owoców: pokrojonych truskawek lub rabarbaru
Przygotowanie: jajka mieszamy z cukrem, dodajemy jogurt i roztopione masło. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy wrzucamy owoce, przekładamy ją do foremek na muffinki. Wypełniamy jedynie 3/4 formy. Pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C.