Karmelowe szaleństwo
Karmel to według encyklopedycznej definicji cukier poddany działaniu wysokiej temperatury, w wyniku czego uzyskuje charakterystyczną brązową barwę.
Według mnie to po prostu najsmaczniejsza rzecz po słońcem! Jest niezbędny w przygotowywaniu deserów, idealnie komponuje się z czekoladą, orzechami, owocami i wszelkiego rodzaju kremami oraz tortami.
Mój ulubiony karmelowy deser to chyba piętrowe brownie przełożone słodką masą, choć po piętach depcze mu tarta z bananami i kajmakiem. Ciężko się jej oprzeć, więc do tego nie namawiam, wręcz przeciwnie, polecam karmelową ucztę!
Czekoladowe brownie z karmelem
Ciasto (2 spody) :5 tabliczek czekolady gorzkiej, 2 kostki masła, 500g cukru, 150g mąki, 6 jajek, 150ml wody
Masa: 200g masła orzechowego, 100g mascarpone, 100g bitej śmietany, 3 łyżki karmelu, orzechy do dekoracji
Przygotowanie: Wodę zagotuj z cukrem, dodaj czekoladę i masło, a gdy składniki się roztopią, wymieszaj je. Gdy masa wystygnie, dodaj mąkę i jaja, wymieszaj, rozlej do dwóch tortownic, piecz około 25 minut. Masło orzechowe wymieszaj z mascarpone i śmietaną. Ostudzone spody przełóż masą, udekoruj orzechami i karmelem.
Tarta z bananami i karmelem
Spód: 300g kruchych ciasteczek, 100g masła
Masa: 300g kajmaku, 100g gorzkiej czekolady, 100g mascarpone, 5 bananów, 250g śmietanki kremówki, 5 łyżek karmelu
Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym, wymieszaj z rozpuszczonym masłem, przełóż do formy na tartę, schładzaj w lodówce. Czekoladę rozpuść, ostudź, wymieszaj z mascarpone, a następnie z kajmakiem. Masę przełóż na wystudzony spód, dodaj pokrojone banany, bitą śmietanę, całość polej karmelem.