Jabłka. Na deser i śniadanie
Na truskawki, maliny, borówki i poziomki przyjdzie nam jeszcze poczekać długie zimowe miesiące, tymczasem zamiast marudzić (co i ja od czasu do czasu czynię), można się cieszyć tym, co mamy, czyli owocami, które choć zebrane pod koniec lata, nadal smakują wyśmienicie!
Mowa tu oczywiście o jabłkach, polskich jabłkach najlepszych na świecie, idealnych do porannej owsianki czy popołudniowej cynamonowej szarlotki! Pycha!
Szarlotka cynamonowa
Ciasto:500g mąki, 250g masła, 50g drobnego cukru, 2 żółtka, 4 łyżki zimnej wody, skórka otarta z 1 pomarańczy
Farsz:8–10 kwaśnych jabłek, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, garść rodzynek, skórka z 1 cytryny, 1 łyżka mąki, plus rozbełtane jajko do smarowania ciasta
Przygotowanie:Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w misce z cukrem, cynamonem, rodzynkami, mąką, skórką z cytryny.
1 połowę ciasta rozwałkuj, przełóż do formy, przykryj jabłkami, drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą foremki wycinaj z niej gwiazdki. Układaj je na wierzchu owoców, tak aby niemal całkowicie je zakryć. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Owsianka mocno jabłkowa
Składniki: 100g płatków owsianych górskich,200ml tłoczonego soku jabłkowego, 1 jabłko, 1 banan, garść orzechów, suszona żurawina, 1 suszona figa, 3 suszone śliwki, 2 łyżki miodu, świeży tymianek, 100 ml jogurtu naturalnego, szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, anyżu
Przygotowanie: Płatki owsiane zalej sokiem i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Na patelni skarmelizuj orzechy i jabłko, dodaj bakalie. Owsiankę wymieszaj z przyprawami, dodaj owoce, bakalie, jogurt naturalny i świeży tymianek.