Gorgonzola w dwóch odsłonach
Gorgonzola to miękki dojrzewający włoski ser pleśniowy. Ten oryginalny wytwarza się od setek lat według tej samej receptury. Swą nazwę wziął od niewielkiego lombardzkiego miasta.
Ponoć gdy się przekracza jego mury, w powietrzu unosi się charakterystyczny ostry zapach sera. Dziś gorgonzole można dostać prawie w każdym sklepie. Wyróżnia się tą bardziej pikantną wersję oraz tzw. gorgonzole dolce o nieco słodszym, delikatniejszym smaku. Gdy jestem na zakupach, nigdy nie mogę się zdecydować, po którą sięgnąć. A gdy jestem już w kuchni, nie mogę się zdecydować do jakiego przepisu jej użyć. Możliwości jest tak wiele… Dziś proponuję wam wytrawne babeczki oraz zieloną i pyszną zupę szpinakową! Smacznego!
Wytrawne muffinki z gorgonzolą
Składniki: 250g mielonej wołowiny, 40g gorgonzoli, garść orzechów włoskich, garść suszonych pomidorów, świeża rukola
Muffiny: 35 dag mąki, 15g ugotowanej dyni, 2 duże jajka, 1/4 szklanki oleju roślinnego, szklanka naturalnego jogurtu, 4 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: Jajka wymieszaj z olejem i jogurtem, a mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, parmezanem. Składniki mokre i suche wymieszaj ze sobą, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Masę przełóż do sylikonowych foremek na muffinki i piecz około 30 minut. Wołowinę wymieszaj z gorgonzolą, posiekanymi orzechami, lep małe burgery i smaż przez kilka minut na patelni. Upieczone muffiny przekrój, na spodzie połóż burgera, dodaj pomidory i rukolę, przykryj drugą połówką burgera i zepnij wykałaczką.
Zupa szpinakowa z grzankami
Składniki: 500g szpinaku, 3 ziemniaki, 1 cebula, 30 ml białego wina, 2 ząbki czosnku, 50 ml śmietanki kremówki
Bulion: udko z kurczaka, 1 marchew, 1 seler, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól morska, grzanki, 1 bagietka, 100 g gorgonzoli
Przygotowanie: Z podanych składników przygotuj bulion (gotuj go ok. 1,5 godz. na małym ogniu). Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj białe wino, a po chwili pokrojone drobno ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj ok. 30 minut, dodaj szpinak, po kilku minutach zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku; podawaj z grzankami z gorgonzolą i łyżką śmietany.