Gorąco? Upał? Chłodnik!
Chłodnik to jedna z tych potraw, do których człowiek musi dojrzeć. Jako dziecko uciekałam z kuchni na sam widok zimnej zupy. Dziś, gdy tylko słupek rtęci przekroczy 28 kresek, najchętniej jadłabym tylko chłodniki.
Idealny chłodnik jest gęsty i kremowy, w smaku delikatnie kwaśny i obowiązkowo coś w nim chrupie - np. kawałeczki młodych buraków, ogórka lub rzodkiewek. Dla sytości zawsze dodaję do niego ugotowane na twardo jajko, a ostatnio także pokrojone w kostkę awokado.
W tradycyjnym chłodniku litewskim z botwinki nie pasuje mi jedno - przepis wyraźnie mówi o bulionie warzywnym, na którym powinno się go przyrządzać. Zakłada także gotowanie młodych buraków z liśćmi. Wybaczą Państwo, ale gdy za oknem taki gorąc, ostatnią rzeczą, na jaką mam ochotę, jest stanie przy buchających parą garnkach. Robię więc oszukany, błyskawiczny chłodnik dla leniwych. Bez bulionu i nawet bez prawdziwych buraków.
Nie wymaga on gotowania (jedynie jajka trzeba ugotować, ale nie popadajmy w przesadę) ani godzin leżakowania w lodówce. Można go jeść od razu po przyrządzeniu, a owo zajmuje maksymalnie 20 minut (szacuję z górką, zakładając, że podczas upałów ruszamy się w zwolnionym tempie).
Kto szuka orzeźwienia i nie ma czasu gotować - doceni ten patent. A kto na diecie lub unika glutenu - niech je chłodnik nawet codziennie.
Błyskawiczny chłodnik z awokado i rzodkiewkami
Składniki na 2 porcje:
- 750 ml zimnego kefiru
- 4 łyżki zakwasu buraczanego lub koncentratu barszczu
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 15 rzodkiewek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
- świeży koperek i liście botwiny do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski wlać kefir, zakwas buraczany, olej i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, wcisnąć odrobinę czosnku. Wymieszać łyżką. Na tarce zetrzeć jedno jajko i ok. 10 rzodkiewek. Wrzucić do chłodnika. Dojrzałe awokado obrać, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Połowę pokroić w drobną kostkę i dodać do dania. Chłodnik rozlać do misek. Pozostałe rzodkiewki, drugie jajko i resztę awokado - pokroić w plastry i udekorować nim zupę. Przybrać koperkiem i liśćmi botwiny.