Francuskie pomysły na dynię
Często słyszę pytanie: Aniu, jaka jest twoja ulubiona kuchnia? Z którego kraju dania najbardziej ci smakują? I mam kłopot z odpowiedzią.
Kocham Polskę i tutejszą tradycję kulinarną, ale sporo czasu spędziłam we Francji i to Francuzi uczyli mnie gotowania. Pamiętam chefa Michela, który pokazywał, jak usmażyć naleśnika, chefa Philippa, który mówił, jak pokroić ziemniaki do perfekcyjnego gratin i zrobić najlepszą zupę cebulową. Zatem dziś dania francuskie – w nieco zmienionej, dyniowej wersji.
Naleśniki i suzette z dynią
Ciasto:100g mąki, 2 jajka, 200 ml mleka, 50 ml wody, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 1 łyżka klarowanego masła, 100 ml soku pomarańczowego, 2 łyżki cukru, świeży tymianek, 150 g dyni, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Przygotuj ciasto naleśnikowe, naleśniki smaż około minuty z każdej strony. Złóż w trójkąty. Dynię pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie masła, dodaj miód i tymianek, duś przez 7–10 minut, aż stanie się miękka.
Na osobnej patelni skarmelizuj cukier, dodaj sok pomarańczowy i masło, w tak powstałym płynie duś usmażone naleśniki. Tuż przed podaniem możesz je polać odrobiną mocnego alkoholu i podpalić. Gotowe podawaj z tymiankową dynią.
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa
Składniki: 4 ziemniaki, 300 g dyni, 200 ml śmietanki kremówki, 100 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g tartego sera gruyere, 50 g wędzonego boczku, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie: Ziemniaki i dynię pokrój w cienkie plasterki. Mleko podgrzej ze śmietanką, dopraw solą, pieprzem, gałką. Ziemniaki i dynie przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojony i podsmażony boczek, rozmaryn, zmiażdżony czosnek, całość zalej śmietanką i posyp serem. Zapiekaj około 7 minut w temperaturze 180 stopni.