Dania czosnkiem pachnące
Jak się nie dać chorobom, przeziębieniom, wirusom i bakteriom? Jeść czosnek! I to w dużych ilościach. Tu ząbek nie wystarczy, warto zamienić go na główkę! Ale dzięki temu głowa o zdrowie może być spokojna!
Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
300 ml śmietanki 30 proc.
70 g tartego sera gruyere
8 ząbków czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia, lekko wymieszaj. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.
Czosnek marynowany w oliwie z ziołami
Składniki:
4 główki czosnku
500ml oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżego tymianku
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
pół łyżki soli
Przygotowanie:
Czosnek obierz umieść w garnku, dodaj wszystkie przyprawy i zalej oliwą z oliwek. Gotuj na malutkim ogniu przez około 50 minut. Następnie przelej do słoików. Taki czosnek to idealny dodatek do kapek, sałatek!
Zupa czosnkowa
Składniki:
12 ząbków czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
4 ziemniaki
2 cebule
4 kromki chleba
150g tartego żółtego sera
200ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obierz, pokrój na plasterki i przysmaż na maśle, następnie zalej je bulionem dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy używając blendera zmiksuj zupę aż będzie miała gładką konsystencję. Dodaj śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku i podawaj z grillowanymi kromkami chleba.
Czosnek pieczony
Składniki:
6 główek czosnku
Oliwa z oliwek
tymianek
rozmaryn
sól morska
Przygotowanie:
Główki czosnku pozbaw zewnętrznych łusek, następnie odetnij górną część. Czosnek posyp solą i ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym polej oliwą z oliwek i piecz około godziny w temperaturze 160 stopni.