Czwartek na tłusto

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Czwartek na tłusto

Ania Starmach

Tłusty czwartek to moje ulubione święto! W końcu można jeść słodkości do woli, a kalorie tego dnia po prostu się nie liczą! Zresztą, kto je kiedykolwiek widział? Mam dla was dwa przepisy, klasyczny z użyciem ciasta drożdżowego oraz na pączki inspirowane hiszpańskim tłuściutkim churros z ciastem ptysiowym (jedzą go często na śniadanie, do kawy). Które wylądują na waszym stole?

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Pączki, przepis klasyczny

Składniki:
450 ml mleka
12 dag drożdży
150 g masła
100 g cukru
50 g cukru waniliowego
30 ml spirytusu
12 żółtek
1 kg mąki
szczypta soli
200g konfitury z róży
Przygotowanie:
Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki przygotuj rozczyn, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę połącz z rozczynem, jajkami, solą i wyrabiaj ciasto, najlepiej za pomocą robota kuchennego. W trakcie dodaj rozpuszczone masło i spirytus.
Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką konsystencję. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Następnie z masy uformuj pączki, w środku umieść łyżeczkę konfitury, pączki ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Gdy podwoją swoją objętość smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu (najlepiej smalcu) do zarumienienia. Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.

Pączki z ciasta ptysiowego

Składniki:
400 g mąki pszennej
300 ml wody
80 g masła
3 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Do garnka włożyć masło, cukier i cukier waniliowy. Wlać gorącą wodę i podgrzewać do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać przesianą przez sitko mąkę i podgrzewać na małym ogniu dokładnie mieszając. Kiedy ciasto nieco wyschnie i zacznie odklejać się od łyżki, zdjąć garnek z ognia, a ciasto przełożyć do innego naczynia. Kiedy ciasto przestygnie, wbijać do niego pojedynczo jajka i mieszać do uzyskania gładkiej masy- najłatwiej zrobić to przy użyciu miksera, na najniższych obrotach Z masy ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć je na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Podawać posypane cukrem pudrem.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.