Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek.
Ale tiramisu według przepisu Agnieszki Węgrzyn z Głogoczowa jest tak dobre, że proponuję zrobić od razu tort.
Włoskie tiramisu dla pełnoletnich
Składniki na biszkopt:
- 9 jaj (1 jajo - 4 dag cukru, 3 dag mąki)
- 36 dag cukru
- 27 dag mąki tortowej
- szczypta soli do piany
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 50 dag serka mascarpone
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 litra śmietanki 36%
Składniki na poncz:
- około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
- szklanka likieru amaretto
- ciemne gorzkie kakao
Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, wyjąć. Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Ciasto pokroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym - na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę i powoli i delikatnie wymieszać z kremem.
Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.
Przepisem podzieliła się Agnieszka Węgrzyn