W każdym domu znajdzie się przepis na piernik. A to od babki Ziuty, a to od sąsiadki Bożenki czy jeszcze jakiejś koleżanki z pracy. Przyzwyczajamy się do tych przepisów, co roku je odszukujemy, by przed Bożym Narodzeniem właśnie ten piernik postawić na stole. A może warto w tym roku poeksperymentować?
Dziś łatwymi przepisami na ten świąteczny wypiek podzieliły się z nami Danuta Kudarciak i Marta Góra.
Piernik „cioci Halszki”
Składniki na ciasto:
- 60 dag mąki, 20 dag miodu, 10 dag margaryny, 3 jajka, 15 dag cukru, łyżka sody, łyżka zmielonych goździków, łyżeczka cynamonu
- Składniki na masę kajmakową:
- 3 szklanki mleka, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy
Dodatkowo:
- kostka masła
- 6 łyżeczek kakao,
- powidła śliwkowe
Wykonanie:
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier, miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę, stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem.
Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami.
Łatwy piernik świąteczny
Składniki na dwie keksówki:
- 1/2 kg mąki,
- 2 jajka,
- ok. szklanki miodu,
- ok. szklanki cukru,
- 10 dag masła,
- 1/4 l mleka,
- czubata łyżeczka sody,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- bakalie
Wykonanie:
Miód, cukier i masło stopić na ciepło. Ostudzić. Do zimnej mieszaniny dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku, przyprawy do piernika i wymieszać.
To wszystko dodać do mąki i wyrobić razem łyżką, dodać bakalie. Następnie ubić pianę z białek, lekko wymieszać z ciastem piernikowym, aby cała piana wchłonęła się w ciasto.
Piec w piecu nagrzanym do 180-200 stopni do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.