Gulasz, leczo, risotto... Pichcenie w jednym garnku jest coraz popularniejsze. Do największych atutów dań jednogarnkowych z pewnością należy prosta receptura, która nie wymaga przestrzegania wielu rygorystycznych zasad w czasie gotowania. Skusicie się?
Wołowe ragout z fasolą
Składniki:
- ok. 600 g wołowiny pieczeniowej zmielonej
- 1-2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka cieciorki
- groszek świeży, mrożony lub z puszki
- pomidory świeże lub z puszki (całe lub krojone)
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 pęczki natki kolendry (ewentualnie pietruszki)
Przyprawy zmielone:
- 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej,
- 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kminu,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku
Przygotowanie:
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli). Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, gdy papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe.
Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut, uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby dolać wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę oraz pomidory.
Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut.
Na koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Później uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz z dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Smacznego!
Przepisem podzieliła się Violetta Grzelka