Życie ze smakiem. Na truskawkowym haju
Już za chwilę, gdy cena kilograma truskawek spadnie do poziomu akceptowalnego, zaczniemy jeść nasz ulubiony narodowy owoc na potęgę. Koktajlom z truskawek na kefirze, truskawkowym dżemom i ciastom z truskawkami pierwszego miejsca na podium będą musiały ustąpić wszystkie inne desery i owoce. Nim się jednak Państwo całkiem zatracą w tym truskawkowym haju, mam prośbę.
Skoro smak i jędrność truskawek są tak ulotne, póki świeże i dorodne wdzięczą się dumnie na straganach, usypane w wielkie soczyście czerwone stosy, albo jak zdyscyplinowani harcerze w szeregu kobiałek czekają tylko, by zabrać je do domu, słowem - póki są najlepsze - darujcie im żar piekarnika i ciasnotę weków. Jedzcie je surowe i odkryjcie ich kulinarny potencjał. Także w daniach słonych.
Sałatki z dodatkiem truskawek, bo to do nich mam dziś ochotę Państwa zachęcać, to prawdziwe rarytasy. Póki są szparagi - wystarczy je ugotować, a po ostygnięciu położyć na talerzu z kilkoma kulkami mozzarelli i truskawkami. Młode liście botwiny lub rukwi wodnej będą doskonałym piedestałem dla sera feta i truskawek - ot, po prostu umytych, pozbawionych szypułek i przekrojonych na pół. Ta słodko-słona harmonia smaków, która w dobrych restauracjach zyskała już miano klasyka, w domach ciągle jest mało popularna. Zupełnie niesłusznie.
Truskawkę w sałatce warto skropić gęstym sosem balsamico albo polać sosem winegret. Ba! Truskawka może stać się jego częścią. Po zmiksowaniu w blenderze truskawki należy połączyć z olejem z pestek winogron, octem jabłkowym, sporą szczyptą soli i pieprzu, energicznie wymieszać i voilà! Taki truskawkowy winegret niech zwieńczy kompozycję młodych sałat z grillowanym kurczakiem, pomidorami, groszkiem cukrowym i szalotką. Smacznego truskawkowego miesiąca!
Sałatka z młodej botwinki z truskawkami, fetą i pistacjami
Składniki dla dwóch osób:
- dwie garście młodych liści rukoli i botwinki
- 20 truskawek
- 100 g sera feta
- 100 g pistacji
- 3 łyżki gęstego sosu balsamico
- pieprz
- ½ czerwonej, słodkiej papryki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone liście rukoli i botwiny poukładać na talerzach, na nich rozkruszyć ser feta i poukładać pokrojone na połówki truskawki. Składniki posypać świeżo mielonym pieprzem i obranymi z łupiny pistacjami. Można je zastąpić podprażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Całość oszczędnie polać sosem balsamico. Podawać jako dodatek do grillowanego drobiu lub ryb, albo z pieczywem - na przekąskę lub kolację.