Szakszuka, czyli jajka gotowane w gęstym sosie z pomidorów i papryki to mój sobotni rytuał. To śniadanie, którym rozpieszczam siebie i swoją rodzinę. Lubię częstować nią gości, podając na sobotnie lub niedzielne późne śniadanie, mając pewność, że wszystkim posmakuje.
SZAKSZUKA, CZYLI JAJKA W AROMATYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 mała cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- 5 dojrzałych pomidorów,
- 4 jajka,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- świeżo mielony czarny pieprz
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno cebulę. Czosnek także posiekaj i rozetrzyj końcem noża, a następnie wrzuć na patelnię i podgrzewaj aż zacznie pachnieć, pilnując, by się nie przypalił. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Dodaj na patelnię razem ze szczypta soli i powoli smaż aż zmięknie. Kmin i kolendrę upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu, dodaj przyprawy na patelnię i smaż razem z warzywami około minuty.
Pomidory sparz, obierz ze skóry i posiekaj. Wrzuć na patelnię i duś tak długo, aż sos zgęstnieje, wtedy dopraw sos solą i pieprzem. Łyżką zrób w sosie małe zagłębienie i wbij w nie jajko. Jajka rozmieść równomiernie w sosie, by każde otoczone było warstwą sosu, delikatnie je posól i popieprz. Jeśli używasz koziego serka rozkrusz go między jajkami. Patelnię przykryj przykrywką i podgrzewaj sos do momentu, gdy białka się zetną ale żółtka pozostaną płynne. Jajka nakładaj do miseczek łyżką cedzakową z porcją sosu. Danie podawaj posypane grubo posiekaną natką, z kromką tostowanego chleba, którym wybierzesz resztki sosu z miseczki.