Choć brzmi trudno, to bardzo łatwy i przyjemny przepis. Powinien posmakować tym, dla których bakłażan to wyjątkowo trudne warzywo. Pieczony w całości jest cudnie kremowy i chłonny smaków, dlatego farsz warto przygotować mu wyrazisty i mocny.
Zamiast komosy można użyć kuskusu lub kaszy jaglanej.
Powodzenia i smacznego!
Składniki:
Bakłażany:
- 2 średnie bakłażany (ok. 600 g),
- 100 g komosy ryżowe j
- 8 suszonych pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- bazylia tajska
- kolendra
- prażone orzechy laskowe do podania
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek extra virgin do podania
Coulis paprykowy:
- 2-3 czerwone papryki (600 - 700 g)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Najpierw upiecz paprykę. Piekarnik rozgrzej do 230°C (grzanie góra i dół). Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki przekrój wzdłuż na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Ułóż na blasze przeciętą stroną do dołu i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Piecz aż skórka stanie się miejscami czarna. Wyjmij blachę z piekarnika i nakryj upieczone warzywa drugą blachą albo pokrywką tak, by się zaparzyły. Możesz też przełożyć je do garnka z pokrywką lub zamknąć w szklanym naczyniu z przykryciem.
Piekarnik skręć do 190°C (grzanie góra i dół). Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bakłażany ułóż w całości na blasze i piecz do miękkości około 40-60 minut.
Kiedy papryki będą chłodne, obierz je ze skórki i zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu. Ma być wyraźnie paprykowy, słodko--kwaśny i lekko pikantny od wytrawnej oliwy.
Komosę wypłucz i zalej 150 ml gorącej wody. Dodaj ¼ łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 15 minut, po czym wyłącz palnik i zostaw kaszę pod przykryciem, by wchłonęła cały płyn. Następnie rozbij kasze widelcem i wymieszaj z pokrojonymi w paseczki pomidorkami i usmażonymi na oleju kaparami. Dodaj też po 2-3 łyżki posiekanych ziół i dopraw kaszę sola i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
Gorące bakłażany przetnij wzdłuż na połówki, skrop solidnie oliwą i na każdą wyłóż porcję kaszy. Całość posyp posiekanymi orzechami. Podawaj z łyżką lub dwiema łyżkami sosu paprykowego.