Żeberka wieprzowe duszone w kiszonej kapuście
Jeśli smakowała Wam przedstawiana przed tygodniem golonka pieczona w warzywach po beskidzku, wasze podniebienia zachwyci również kolejne góralskie danie proponowane przez Jana Dutkę z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, szefa kuchni Karczmy pod Lotniskiem w Bielsku-Białej. Dziś żeberka wieprzowe duszone w kiszonej kapuście. Smacznego!
Żeberka wieprzowe duszone w kiszonej kapuście
Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
0,5 kg kapusty kiszonej
Sól, pieprz, kminek, majeranek, czosnek
Przygotowanie
Żeberka obsypujemy przyprawami według własnego uznania i smaku. Nacieramy je roztartym czosnkiem i odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień, na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę smalcu i obsmażamy żeberka z każdej strony na złocisty kolor. Następnie przekładamy żeberka do żaroodpornego naczynia po czym zasypujemy kiszoną kapustą. Można posypać przyprawami według uznania. Tak odłożone i zasypane kapustą żeberka lekko podlewamy wodą lub bulionem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C. piekarnika i dusimy około 1 godziny 20 minut. Po tym czasie żeberka są gotowe. Można podawać je z pieczonymi ziemniakami.