Zacisze także ma swój własny smak

Czytaj dalej
Fot. Fot. leśne zacisze
Sandra Soczewa

Zacisze także ma swój własny smak

Sandra Soczewa

- Ekologia to pojemne pojęcie, a w Leśnym Zaciszu odkrywamy jej prawdziwy urok - mówi Halina Paczyńska.

W otulinie Barlinecko - Gorzowskiego Parku Krajobrazowego, W Lipach w gminie Kłodawa, możecie znaleźć Leśne Zacisze. I wcale nie mówimy tu o miejscu, gdzie możecie skryć się na lesnej polanie. O nie! Leśne Zacisze to gospodarstwo agroturystyczne prowadzone przez Halinę Paczyńską. Ale odbiega ona od „typowej” agroturystyki. Pani Halina w swojej działalności prowadzi nacisk na edukację. Szczególnie tych najmłodszych gości. Prowadzi u siebie w Lipach programy edukacyjne: „Zdrowo jesz, zdrowo żyjesz”, „Lecznicze nalewki na ziołach i owocach” oraz „Ekologia w domu i zagrodzie”.

Dzieci to po prostu cieszy

Jak to się stało, że pani Halina postanowiła prowadzić nie tylko działalność agroturystyczną ale też edukacyjną?
- Namówiła mnie do tego pani z ośrodka doradztwa rolniczego. A że jestem jedną z tych osób, które z nauczaniem w swoim życiu zawodowym miały wiele wspólnego, to chętnie na taką propozycję przystałam i tak się zaczęło - wspomina Halina Paczyńska. Właścicielka Leśnego Zacisza podkreśla też, że radość dzieci i możliwość współpracy z nimi, daje jej wiele radości.
- Chyba mam to po prostu we krwi (śmiech). Niby jestem na emeryturze, ale nie wyobrażam sobie, by nie mieć kontaktu z dziećmi. A kiedy widzę z jakim zainteresowaniem słuchają, próbują coś zrobić, działają... to jestem przeszczęśliwa - opowiada kobieta.
A o czym są edukacyjne ścieżki?
- Przede wszystkim o tym, że warto żyć w zgodzie naturą, że należy ją szanować... pokazujemy też w jaki sposób wykorzystać ją w naszym codziennym życiu. Czasami dzieci są zaskoczone efektami naszych działań podjętych podczas warsztatów - mówi Halina Paczyńska.

Ze ścieżek edukacyjnych korzystają głównie zorganizowane grupy uczniów i przedszkolaków. Ale na przejście takiego ekologicznego szlaku z panią Haliną może zapisać się każdy z nas.
W programie „Zdrowo jesz, zdrowo żyjesz” największą atrakcją jest... wypiekanie chleba albo pysznych bułeczek.
- Razem robimy ciasto, oczywiście ze sprawdzonych produktów. Do pieczywa dodajemy sezam, płatki owsiane... Dzieci się tym zajadają. A w szczególności te najmłodsze! Ale zdarza się też, że całość warsztatów zajmuje nam tyle czasu, ze bułki dzieci zabierają ze sobą do domu - opowiada z uśmiechem właścicielka Leśnego Zacisza. A na początek takiego szlaku pani Halina częstuje zawsze swojskim chlebem.
- Wyrabianym na zakwasie - zastrzega gospodyni. Ale to nie wszystko. W końcu warsztaty na jednej edukacyjnej ścieżce trwają kilka godzin...

- Pokazujemy też dzieciom różne rodzaje zbóż, kasze, nieużywane już narzędzia w rolnictwie, są żarna, cep... Dajemy dzieciom możliwość zobaczenia, skąd tak naprawdę bierze się mleko, bo przecież mamy teraz takie czasy, że spora część dzieci widziała tylko to mleko z kartonu. To wszystko pokazujemy dzieciom, a one tego próbują, smakują. Tak właśnie należy uczyć dzieci bliskości z naturą, czy ekologią.
Kolejne ścieżki edukacyjne, to kolejna porcja przydatnej wiedzy.
- Mówimy też o ziołolecznictwie, pokazujemy zioła, smakujemy ich. Są takie sytuacje, kiedy maluchy wąchają i mówią: „O! Mój syrop tak pachniał!”. I to są te momenty, kiedy mówimy o zaletach ziół i ich właściwościach. Wyjaśniamy, że nie zawsze potrzebny jest syrop - czasami warto mieć po prostu pod ręką szczep ziół. Jeśli mamy ogródek to w ogródku, a jeśli nie, to w doniczce na parapecie - mówi pani Halina. Co więcej, na zakończenie takiego spotkania, uczestnicy wracają do domów z doniczkami z posadzonymi własnoręcznie ziołami. Prawda, że brzmi to wszystko ciekawie?

Ale to nie koniec! U pani Haliny maluchy też mogą sadzić owocowe drzewka. - Wtedy maluchom serwuję owocowy mus. I czasami gdy się dowiadują, że nie ma w nim ani grama cukru, to są w szoku (śmiech) - opowiada właścicielka agroturystyki z Lip.
Do pani Haliny zazwyczaj przyjeżdżają liczne u grupy. W programie ich wycieczki oprócz rozmów o przyrodzie, naturze i ekologii oraz bardzo ciekawych warsztatów, jest też zwiedzanie lasu.
- Tereny tutaj mamy fantastyczne! Charakteryzują się one starodrzewiem, bardzo imponującym. Kiedy prowadzę z jedną grupą dzieci warsztaty, druga udaje się wtedy na spacer po lesie z zaprzyjaźnionym myśliwym, niegdyś leśniczym. Z tej wycieczki dzieci wracają z uśmiechem od ucha do ucha - opowiada Paczyńska.
Innym ważnym elementem ekologicznej edukacji jest pokazanie dzieciom i to w praktycznym wymiarze, że o środowisko naturalne warto, należy dbać.
- Prezentujemy im solary słoneczne, które praktycznie na ich oczach podgrzewają wodę. Pokazujemy jak wygląda kompostownik i przydomowa oczyszczalnię ścieków. Tłumaczymy jaką spełniaja rolę. Mówimy dlaczego powinniśmy żyć blisko natury, jak ją mądrze wykorzystywać, aby móc jak najdłużej cieszyć się dobrami, które nam ofiarowuje - opowiada.

Będą nowości w Zaciszu!

Na tym na razie koniec. Ale tylko na razie! W planach jest kolejna pasjonująca ścieżka edukacyjna i następne inwestycje.
- Chcemy w najbliższym czasie stworzyć zabudowane miejsce na ognisko. Dzięki temu żadna pogoda nie pokrzyżuje nam planów - mówi Paczyńska.
Pani Halina jest prawdziwą pasjonatką: i ekologii, i mówienia o niej. Współpracę z dziećmi po prostu uwielbia i chętnie dzieli się swoją wiedzą.
- Na ekologiczne spotkania zapraszam wszystkich, nie tylko dzieci - mówi.

Trzy ekologiczne bloki tematyczne skierowane są do przedszkolaków i starszych dzieci

Gospodarstwo Agroturystyczne Zagroda Edukacyjna Leśne Zacisze, Lipy 1C

Truskawkowe smakołyki

Orzeźwiający koktajl z truskawek
Składniki.
1 kg truskawek
1,5 litra jogurtu naturalnego (może być też kefir lub maślanka)
3 łyżki miodu
mięta do przybrania
kostki lodu

Sposób przygotowania.
Truskawki, myjemy, osuszamy i oczywiście obieram z zielonych listków. Przygotowujemy pozostałe składniki. Następnie, wszystko wrzucamy do blendera (jeśli nie mamy, możemy skorzystać z miksera): truskawki, jogurt i miód. Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach aż uzyskamy idealną konsytsencję. I gotowe! Prawie - przed podaniem do każdej szklanki warto wrzucić kostkę lodu, a wierzch szklanki przybrać aromatyczną miętą.

Smoothie z truskawkami i owocami
Składniki.
szklanka truskawek
dwa banany/dwa kiwi/mango/plasterki arbuza (do wyboru)
pół szklanki wody mineraln ej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania.
Podobnie, jak w przy koktajlu: owoce czyścimy i wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami. Należy pamiętać, że niektóre owoce ciemnieją, dlatego smoothie pijemy odrazu.

Zacisze także ma swój własny smak
Sandra Soczewa

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.