W jednym garnku
Dania jednogarnkowe są powszechnie lubiane przez kucharzy bo: a) wymagają tylko jednego naczynia, b) w konsekwencji nie oznaczają wielu naczyń do zmywania c) są superproste! Te, które dziś polecam, są doskonałe, sycące, aromatyczne, po prostu idealne na listopadowy obiad rodziny!
Potrawka z soczewicą
Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy, szklanka czerwonej soczewicy, 4 ziemniaki ugotowane al dente, 200 g pomidorków koktajlowych, 600 ml passaty pomidorowej, 300 g dyni hokkaido, 2 cebule, 2 ząbki czosnku,1 łyżeczka: kurkumy, mielonego kuminu, wędzonej papryki, 100 ml gęstego jogurtu naturalnego, 300 ml bulionu warzywnego, 300 g kiełbasy chorizo, natka pietruszki, olej do smażenia
Przygotowanie: Czosnek i cebule posiekaj, przysmaż na oleju, dodaj pokrojone chorizo, przyprawy oraz pokrojoną dynię, soczewicę, ciecierzycę, passatę oraz bulion. Całość gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj pomidorki, pokrojone ziemniaki i gotuj kolejne 20 minut. (Jeśli potrawka będzie za gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody)
Podawaj z pietruszką i jogurtem.
Potrawka z czerwoną fasolą
Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli, 6 malinowych pomidorów, 2 kolby ugotowanej kukurydzy, 2 czerwone papryki, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, płaska łyżeczka: słodkiej papryki, ostrej papryki, chili, pieprzu cayenne, kurkumy, mielonego kuminu, szczypta cynamonu, 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pęczek kolendry, olej do smażenia
Guacamole: 2 miękkie awokado, 1 papryczka chili, 1 biała cebula, sok z limonki, sól, pieprz
Przygotowanie: Aby przygotować potrawkę, cebule i czosnek pokrój w kostkę, przysmaż je na oleju, dodaj wszystkie przyprawy, pokrojoną paprykę, marchew, pomidory, ziarna kukurydzy, po 20 minutach dodaj fasolę. Całość duś na małym ogniu przez około 30 minut.
Awokado rozgnieć, wymieszaj z posiekaną cebulą, chili i sokiem z limonki.
Potrawkę podawaj z guacamole, kolendrą i jogurtem.