Tuńczyk w roli głównej
Lekarze i dietetycy amerykańscy zgodnym głosem namawiają do zwiększania spożycia ryb, urozmaicania naszych jadłospisów i zmiany zwyczajów dotyczącej jedzenia u naszych najmłodszych.
Niestety, te namowy nie przynoszą dużych zmian. Najczęstszą wymówką jest zdanie: a ja ryb po prostu nie lubię! A ja, Ania Starmach, takiego tłumaczenia nie przyjmuję. Ryby da się lubić, trzeba tylko wiedzieć, jak je umiejętnie przyrządzić, oprawić, z czym podać. Poniżej kilka wyjątkowo smakowitych receptur na dania z tuńczyka! Smacznego!
Tatar z tuńczyka z wasabi
Składniki: 300g świeżego tuńczyka, 1 miękkie awokado, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka pasty wasabi, sok z 1 limonki, 1 papryczki chili, 1 pęd trawy cytrynowej, garść rukoli, oliwa z oliwek, sos sojowy, świeża kolendra
Przygotowanie:W małej miseczce wymieszaj: sok z limonki, posiekaną papryczkę chili, pokrojoną trawę cytrynową, jedną łyżkę sosu sojowego, jedną łyżkę oliwy, garść świeżej kolendry. Majonez wymieszaj z wasabi. Tuńczyka drobno pokrój, wymieszaj z sosem, odstaw. Awokado obierz, pozbądź się pestki, pokrój w kostkę. Na środku talerza rozsmaruj małą porcję majonezu, ułóż na nim warstwę tuńczyka, połóż na nim warstwę awokado, przykryj warstwą tuńczyka, podawaj ze świeżą rukolą.
Stek z tuńczyka z sosem paprykowym
Składniki: 2 steki z tuńczyka, garść czarnego sezamu, 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka, oliwa z oliwek, sól, pieprz
świeża kolendra
Przygotowanie:Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Włóż do niego papryki, po około 15 minutach – gdy ich skórka zbrązowieje, wyciągnij je i owiń szczelnie w folię przeźroczystą. Gdy już wystygną, ściągnij folię i pozbądź się skórki z papryki oraz ich gniazd nasiennych. Papryki pokrój w kostkę i włóż do dwóch wysokich naczyń. Do każdego z nich dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, zmiksuj za pomocą blendera, powinieneś uzyskać konsystencję gęstego sosu. Tuńczyka obsyp solą i pieprzem, obtocz w sezamie, smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy około 1–2 minut z każdej strony, tuńczyk powinien pozostać różowy w środku. Steki z tuńczyka podawaj w towarzystwie dwukolorowych sosów z dodatkiem świeżej kolendry.
Kanapki z tuńczykiem i ogórkami
Składniki: 4 obwarzanki, 2 puszki tuńczyka, 4 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz, 3 gałązki selera naciowego, 1 pomidor, 4 ogórki kiszone, zielona sałata
Przygotowanie: Tuńczyka odcedź z zalewy lub z oleju, przełóż go do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj majonez wymieszaj, dodaj drobno pokrojonego selera, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Obwarzanki przekrój i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną opcją grill, aby się przypiekły. Każdy spód posmaruj pastą z tuńczyka, dodaj pokrojone ogórki, plasterki pomidorów, sałatę, przykryj drugą połową obwarzanka.
Sałatka z tuńczek i awokado
Składniki: 2 puszki tuńczyka, 2 awokado, świeża kolendra, sok z cytryny, oliwa z oliwek, garść czarnych oliwek, 1 długi ogórek, 1 czerwona cebula, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz
Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, przełóż go do miski, dodaj majonez. Awokado przekrój na połówki, pozbądź się pestki, miąższ wyjmij delikatnie tak, aby nie uszkodzić skóry. Awokado pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka. Ogórka obierz, a następnie pokrój. Pokrój też cebulę, dodaj do pozostałych składników. Zawartość miski wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i musztardą. Farszem napełnij połówki awokado, udekoruj je czarnymi oliwkami i świeżą kolendrą.