Tiramisu nakarm mnie i podnieś na siłach
Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów - tiramisu - powstał dzięki matce karmiącej piersią. Tirarsi su - to włoski czasownik oznaczający podnoszenie kogoś na siłach, a świeżo upieczona mama potrzebuje ukojenia dla ciała i ducha, jak mało kto. Pozwolą Państwo, że przybliżę im tę słodką historię. Ja odkryłam ją dzięki publikacjom znawczyni włoskiej kuchni i historii - Tessie Capponi-Borawskiej.
Otóż na początku lat 60. XX w., młodej Włoszce, podczas trudnego połogu i karmienia sił dodawały żółtka utarte z cukrem, mocna kawa i biszkopty. Teściowa dając jej tę przekąskę, podkreślała, że zapewni ona więcej mleka i sił witalnych.
Gdy karmiąca powróciła do pracy, do restauracyjnej kuchni, wraz z kolegą po fachu wymyśliła deser - namoczone w kawie biszkopty przełożone kremem na bazie mascarpone, żółtek i cukru. W oryginalnym przepasie nie było alkoholu.
Ja, tworząc swoją wersję deseru, pomyślałam także o kobietach w ciąży i zamiast mocnego espresso zastosowałam kawę zbożową. Odrobinę kwaśnych nut, którymi warto przełamać słodycz kremu, gwarantuje mus ze świeżych brzoskwiń. Taki deser to uczta dla duszy i energia dla ciała, a takie dobro ponoć nie tuczy.
Sezonowe tiramisu z musem z brzoskwiń
Składniki (przepis na sześć porcji):
- 200 g mąki z ciecierzycy (dobrze zmielonej)
- 1 łyżeczka soli
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 duże lub 4 małe brzoskwinie
- 24 podłużne biszkopty
- pół szklanki mocnej kawy zbożowej
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- kilka bez do dekoracji
Przygotowanie: Świeże brzoskwinie dokładnie umyć, pozbawić pestek i dusić w rondlu we własnym soku przez kilkanaście minut, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie zblendować je wraz ze skórką. Powstały mus odstawić do wystygnięcia. Zaparzyć i wystudzić kawę zbożową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać do niej stopniowo po łyżce mascarpone i miksować do połączenia składników.
Dwa biszkopty lekko zanurzyć w kawie i umieścić na dnie pucharka lub kieliszka. Na biszkopt dać dwie łyżki kremu mascarpone i delikatnie oprószyć go kakao. Następnie dać łyżkę musu z brzoskwiń, a na nim znów kolejno: dwa moczone w kawie biszkopty, krem mascarpone, kakao i owoce. Przygotować tak kolejne porcje. Wierzch deseru udekorować pokruszoną bezą. Podawać po schłodzeniu w lodówce.