Pieczony kurczak świetnie sprawdza się zarówno na obiad, jak i na kolację. W połączeniu z warzywami i w aromatycznej marynacie posmakuje każdemu. Dobrze komponować będzie się z ryżem lub ziemniakami.
SKŁADNIKI:
- 4 udka lub ćwiartki z kurczaka
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 2 średniej wielkości cebule
- 5 ząbków czosnku
- sos sojowy jasny
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- majeranek
- olej
- woda
WYKONANIE:
Najpierw w misce przygotowujemy marynatę:
Wlewamy sporo sosu sojowego, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek oraz 3 ząbki czosnku. Następnie do marynaty dodajemy pokrojone warzywa i udka lub ćwiartki. Marynujemy przynajmniej przez 1 godzinę (pamiętajmy, że marynata powinna mieć dość intensywny smak, nie bójmy się więc przypraw).
Następnym krokiem jest pieczenie. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni C. Kurczaka wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy do momentu, aż się porządnie przyrumieni dolewamy wody (nie przykrywamy całego kurczaka) i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.
W międzyczasie przewracamy kurczaka dwa razy, aby się nie przypalił, a dobrze upiekł. Sos odlewamy do garnka, w razie konieczności odparowujemy nadmiar płynu i ewentualnie doprawiamy. Na koniec dodajemy 2 ząbki czosnku i wszystko miksujemy. W ten sposób zagęścimy nasz sos.
Pamiętajcie, że w tym czasie kurczaka pozostawiamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni C., żeby nie wystygł. Jego skórka powinna być idealnie chrupiąca.
Przepis nadesłała nasza Czytelniczka Renata