Smak mango i pomarańczy
Słodkie, soczyste pomarańcze i żółtopomarańczowe, miękkie i aromatyczne mango! Takie owoce dziś zestawiam i takie dania owocowe proponuję. Nie tylko na słodko.
Sernik z białą czekoladą i mango
Składniki:
- 1 duże miękkie mango
- 600g mielonego białego sera
- 400g białej czekolady
- 1,5 łyżki żelatyny
- 200ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200g pokruszonych ciasteczek zbożowych
- 100g roztopionego masła
Przygotowanie: Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z masłem, przełóż do tortownicy, wyrównaj i przechowuj w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, mango pokrój w kostkę, śmietankę ubij na sztywno. Lekko ostudzoną czekoladę wymieszaj z serem, cukrem waniliowym, żelatyną (wcześniej namoczoną w wodzie i podgrzaną), dodaj śmietankę i połowę mango. Masę delikatnie wymieszaj i przełóż do formy. Schładzaj przez noc w lodówce, udekoruj pozostałym mango i świeżą miętą.
Naleśniki Suzette
Składniki:
- 500 ml mleka
- 200g mąki
- 2 jaja, 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżka roztopionego masła
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- szklanka soku z pomarańczy
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła, 1 miękkie mango
Przygotowanie: Z pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki ciasta. Daj mu odpocząć około 30 minut. Po tym czasie smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, następnie składaj w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok, a po chwili masło. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na jeden raz). Gotuj w syropie przez kilka minut. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżego mango.
Sałatka pomarańczowa
Składniki:
- 3 pomarańcze
- 3 upieczone buraki
- 150g sera koziego
- 1 pierś kaczki
- sól, pieprz
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 mała posiekana papryczka chili
- świeża mięta
Przygotowanie: Skórę kaczki natnij, oprósz solą, pieprzem, przysmaż z dwóch stron na patelni, następnie przełóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 8 minut, po upieczeniu przykryj mięso folią i daj mu odpocząć. Buraczki, pomarańcze, kaczkę pokrój w plastry, układaj naprzemiennie; skrop obficie dresingiem, posyp świeżą miętą.