Słodki przepis na walentynki: Karkówka z sosem z sera roquefort
Jaką propozycję na niedzielny obiad mamy tym razem? Nasza Czytelniczka Aleksandra przesłała nam przepis na karkówkę podaną z nietypowym sosem. Danie nie jest trudne do wykonania i każdy, kto lubi mięso, może pokusić się o jego przygotowanie. Możemy podawać je z ziemniakami, kaszą, ryżem lub po prostu z warzywną sałatką.
Składniki:
- 150 g karkówki (taki jeden gruby plaster)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ketchupu
- szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy gruboziarnistej do karkówki (ja używam zazwyczaj z firmy Prymat)
Sos:
- 50 g sera roquefort
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka koniaku lub brandy
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Karkówkę rozbijamy lekko tłuczkiem, nacieramy oliwką wymieszaną z ketchupem, przyprawą do karkówki i rozgniecionym czosnkiem, i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu pieczemy karkówkę na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 25-30 minut.
W tym czasie do małego rondelka wlewamy brandy lub koniak i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser. Gotujemy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Przygotowanym sosem polewamy karkówkę tuż przed podaniem.
Przepis nadesłała nasza Czytelniczka Aleksandra Misa.
Lubicie gotować? Chcecie podzielić się swoimi pomysłami? Przesyłajcie je do nas na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl