Skosztujmy też innych smakołyków
Świderki, oponki, faworki - przepisy na koniec karnawału.
Churros
Składniki:
360 ml wody, 75 g masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 2 szklanki mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka cynamonu, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, olej do smażenia, cukier puder
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy. Do ostudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem, jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok. 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175 st. C, smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy na przykład z sosem czekoladowym.
Koło gospodyń wiejskich z janczewa, kgwjanczewo.blogspot.com
Świderki Karnawałowe
Składniki:
6 żółtek, 2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki śmietany, 1 płaska łyżka masła, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżka koniaku, 50 dag smalcu do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy żółtka, śmietanę oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Następnie wybijamy wałkiem, aż będą tworzyć się na cieście pęcherzyki powietrza. Kroimy mały kawałek ciasta, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy paseczki o szerokości 0,5 centymetra. Składamy na pół i skręcamy 2 świderki. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na kolor słomki .Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyły się nadmiar tłuszczu. Układamy delikatnie na talerz i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
Koło gospodyń wiejskich z janczewa, kgwjanczewo.blogspot.com
Pączki hiszpańskie
Składniki:
szklanka wody, szklanka mąki pszennej, 1/3 kostki masła, szczypta soli, 4 jajka, olej do smażenia, lukier
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie, by nie powstały grudki. Tak długo aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Odstawić do wystygnięcia. Wbijać po jednym jajku i ucierać ciasto mikserem aż będzie idealnie gładkie. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, ciasto wyciskać ze szprycy z końcówką gwiazdki - ja nie miałam szprycy i wyciskałam z woreczka strunowego - w koła po 2-3 warstwy by powstały gniazdka. Rozgrzać olej. Wrzucać ciastka papierem do góry i smażyć na złoty kolor. Papier sam będzie odchodził od ciastka i wtedy przewracamy gniazdka na drugą stronę. Odsączyć na ręczniku papierowym. Polukrować.
Marta Urbańska, autorka bloga www.magicznezyciemarty.pl
Faworki
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka octu lub soku z cytryny, olej do smażenia (ok. 0,5 l), cukier waniliowy, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru pudru i łyżki octu zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić na 1-2 godziny. Następnie cienko rozwałkować, pokroić na ukośne paski ok. 10 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek. Przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Wkładać na rozgrzany tłuszcz, gdy zrumienią się, delikatnie przewracać na drugą stronę. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy. Odsączone ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym
Halina Kaczmarek
Tradycyjne faworki
Składniki:
2 szklanki mąki, 4 żółtka, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka spirytusu, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 2 kostki smalcu lub olej, cukier puder
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Gotowe ciasto z całych sił ubijamy wałkiem. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy, kroimy w paski i robimy rozcięcie w środku. Wywijamy przez dziurę jeden koniec faworka.
Tak przygotowane faworki smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Olga Smolec-Kmoch, autorka bloga: Poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com
Oponki serowe
Składniki:
1 kg twarogu zmielonego, 3/4 kostki masła stopionego i przestudzonego, cukier , duży cukier waniliowy, ok. 1/2 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 4 jajka, olej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki z otworem w środku. Smażymy tak jak pączki czyli wrzucamy na głęboki wrzący olej lub inny tłuszcz. Po usmażeniu wykładamy na papier, aby odciekły z tłuszczu. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl