Sezon na kurki
Dziś będzie mowa o pieprznikach jadalnych, czyli o doskonale wam znanych kurkach. Sezon na nie w pełni. Polecam wyprawę do lasu na grzyby, albo na Stary Kleparz. Kurki mają unikatowy aromat, smak i chrupkość – a gotowanie z ich użyciem to prawdziwa przyjemność, a wiec zaczynajmy!
Kuskus z ziołami i kurkami
Składniki: 200 g kuskusu, 200 g kurek, natka pietruszki, natka koperku, świeża mięta, 70 g sera feta, oliwa z oliwek, 1 szalotka, 300 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
Przygotowanie: Kuskus zalej gorącym bulionem, odstaw na kilka minut, aby napęczniał. Zioła drobno posiekaj. Kurki oczyść, przysmaż na maśle. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj kurki, pokruszony ser feta! Smacznego!
Placuszki z kurkami i cukinią
Składniki: 200 g kurek, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 cukinia, sok z cytryny, natka koperku, 2 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie: Kurki oczyść, przysmaż na klarowanym maśle. Ostudź, wymieszaj z mąką, bułką tartą i jajkiem. Smaż przez kilka minut na patelni. Cukinie pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi. Paski cukinii układaj na usmażonych plackach.
Ptysie faszerowane kurkami
Składniki: 300 ml wody, 120g masła, 150g mąki, 4 małe jajka, duża szczypta soli, 200 g serka śmietankowego, świeża mięta, świeży tymianek, 300g kurek
Przygotowanie: Ciasto zagotuj wodę z masłem i solą, dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie podgrzewaj ciasto przez kilka minut. Przełóż je do miski, lekko ostudź, pojedynczo wbijaj jajka, mieszaj. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, formuj małe ptysie. Piecz je około 20–25 minut w temperaturze 170 stopni.
Kurki przysmaż na maśle. Ser wymieszaj z tymiankiem i miętą. Upieczone ptysie przekrój i nafaszeruj kurkami i serkiem.