Anna Kajtoch

Sałatka z fasolki i ziemniaków

Sałatka z fasolki i ziemniaków
Anna Kajtoch

Przyznaję bez ogródek: mistrzynią kulinarną nie jestem, na co dzień nie gotuję, a dwudaniowe obiady jem najczęściej w niedzielę u mamy. Sałatkę z ziemniaków i fasolki mama robi raz do roku - na Wigilię. Jest bardzo prosta, ale przepyszna. Jemy ją ze smażonym karpiem, odkąd pamiętam. To nasze tradycyjne rodzinne danie: mamę tę sałatkę nauczyła robić prababcia, teraz i ja się nauczyłam.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki:
osiem średnich ziemniaków
dwie cebule
20-25 dkg fasoli perłowej
ocet
ziele angielskie
listek laurowy

Przygotowanie:
Fasolę dzień wcześniej namoczyć, zostawić na noc (na ok. 12 godz.). Ugotować. Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić na talarki. Cebulę pokroić w piórka, blanszować w zalewie z wody z dodatkiem octu, ziela angielskiego i listka laurowego. Nakładać warstwami na półmisek: ziemniaki, fasola, cebula (z dodatkiem zalewy). Sałatka najlepsza jest na ciepło - można ją przygotować w Wigilię rano, a przed samą kolacją podgrzać w piekarniku, na wierzch kładąc wiórka masła.

Anna Kajtoch

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.