Quinoa, czyli pyszna komosa ryżowa
Choć jej nazwa brzmi egzotycznie, quinoa zyskuje coraz większą popularność w Polsce i stanowi alternatywę dla ryżu i kasz.
Nazywana jest także ryżem peruwiańskim. I właściwie nie jest zbożem. Z całą pewnością powinna się raz na jakiś czas pojawiać na naszych stołach. Głównie ze względu na to, że jest źródłem pełnowartościowego białka. Zatem powinna wchodzić w skład diety osób, które nie jedzą mięsa. Ponadto zawiera bardzo dużo składników mineralnych.
Komosa może zapobiegać rozwijaniu się nowotworów. Ma dużo witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych. Wspomaga odchudzanie, ma bardzo niski indeks glikemiczny. Składniki w niej zawarte dobroczynnie działają także na nasz układ krążenia. A przede wszystkim jest pyszna. Polecana jest dzieciom, ponieważ stymuluje wzrost i rozwój kości.
Komosę można przyrządzać na różne sposoby, tu ograniczeniem będzie tylko nasza wyobraźnia. Za półkilogramową paczkę komosy zapłacimy około 25-30 złotych.