Przekąski do wina. Co przygotować na imprezę? TOP 7 sprawdzonych i prostych przepisów
Co podać do wina? Jakie przekąski przygotować na imprezę? Czym zaskoczyć naszych gości? Zapytaliśmy o to zielonogórzankę Marzenę Dudę, miłośniczkę dobrej, smacznej i oryginalnej kuchni, która od kilku lat prowadzi bloga kulinarnego "Zacisze Kuchenne". Na stole nie może zabraknąć m.in. kawioru z bakłażana czy crostini z figą i owczym serem.
Przystawki do wina. Sprawdzone przepisy Marzeny Dudy, autorki bloga www.zacichekuchenne.blogspot.com
Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla
Składniki:
- na spody:
- 200 g pumpernikla
- 50 g masła
- woda
nadzienie i polewa:
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów lub z puszki)
- płatki chilli wg uznania
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- wody
- sól, pieprz, cukier
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- ser jaki jest pod ręką ( tu camembert)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pumpernikiel wrzucić do blendera i zmiksować.
- Dodać masło i stopniowo wodę - do uzyskania spójnego ciasta.
- Wyłożyć na 4 foremki do tarty (średnica 12-15 cm).
- Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
- Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut.
- Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Odstawić.
- Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać bakłażana.
- Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier i płatki chilli do pozostałych warzyw.
- Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię.
- Wyłożyć farsz na podpieczone spody.
- Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na wierzch.
- Ułożyć na górze kilka plasterków sera.
- Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia.
Sprawdź również:10 mitów na temat wina, które wszyscy powtarzamy
Quiche prowansalski
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Farsz :
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- oliwa
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem.
- Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
- Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
- Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 godziny. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go do sucha.
- Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, cukinię i bakłażana pokrojone w plastry i paprykę pozbawioną nasion również w plastry.
- Dodać przyprawy i tymianek.
- Chwilę poddusić, aż zmiękną.
- Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie podsmażone warzywa.
- Do śmietany dodać jajka, przyprawy i natkę pietruszki.
- Wymieszać dokładnie i wylać na farsz.
- Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Pâté wegetariańskie
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 100 g obgotowanych grzybów (ja dałam podgrzybki; w przepisie są pieczarki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- po 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu i tymianku
- 2 łyżki świeżej szałwii
- 2 łyżki koniaku lub brandy (ja dodałam nalewki aroniowej)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę przepłukać i ugotować w podwójnej ilości wody do miękkości (około 20 minut).
- Rozgrzać oliwę i masło.
- Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć często mieszając, aż cebula staje się szklista, 5 do 6 minut.
- Dodać grzyby i smażyć, mieszając od czasu do czasu około 10 minut.
- Połączyć całość z gotowaną soczewicą, sokiem z cytryny, sosem sojowym.
- Dodać posiekane zioła, alkohol, i pozostałe przyprawy.
- Wszystko przestudzić i zmiksować blenderem, doprawić.
- Przełożyć na naczynek i schłodzić w lodówce.
- Podawać na grzankach, krakersach, świeżym pieczywie skropionym oliwą i ziołami. Można podać z konfiturą cebulową lub ogórkami małosolnymi.
CO PASUJE DO WINA?
Crostini z figą i owczym serem
Składniki:
- kilka kromek ciabaty
- 1-2 figi świeże
- kilka plastrów rolady owczej lub koziej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- winegret balsamiczny
Przygotowanie:
- Pieczywo skropić oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, zapiec w piekarniku do zrumienienia.
- Położyć ser, na to kawałki figi.
- Skropić kanapkę winegretem balsamicznym.
Kawior z bakłażana
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- pół pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 godziny.
- Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha.
- Posmarować plastry oliwą z oliwek i podpiec do miękkości w piekarniku, w 180 stop. C.
- Następnie pokroić w drobną kosteczkę lub zblendować dodając oliwę, sok z cytryny dla smaku i przyprawy.
- Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
- Schłodzić w lodówce.
Tostadas
Składniki:
- gotowe placki tortilli
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego ( ja użyłam mieszanego)
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g dyni pokrojonej w kostkę
- kartonik pomidorów
- 1 papryka wędzona chipolte
- papryka słodka, papryka chilli (po łyżeczce)
- kmin rzymski, oregano (po łyżeczce)
- sól, cukier
- olej kukurydziany
- 1-2 łyżki śmietany
- kilka listków sałaty lodowej
guacamole:
- 1-2 avocado
- 1 pomidor
- sok z limonki lub cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula czerwona
- śmietana lub jogurt naturalny
- sól, pierz
[b]Przygotowanie:[/b]
- Mięso mielone podsmażyć na łyżce oleju.
- Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidory, wodę.
- Poddusić 15 minut. Odcedzić fasolę i dodać do mięsa.
- Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć chwilę dynię, dorzucić do sosu.
- Doprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie podlać wodą.
- Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę.
- Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować.
- Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki i czosnkiem.
- Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste.
- Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić olejem.
- Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące, do lekkiego zrumienienia.
- Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę mięsną, kawałki sałaty i przyozdobić kleksem śmietany.
- Podawać od razu, albo każdy sam może sobie nakładać sosy i dodatki.
Grzanki z jarmużem
Składniki:
- bagietka
- 2- 3 garście liści jarmużu
- świeża papryczka chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 suszone pomidory
- 1 łyżka śmietany 18%
- ser pleśniowy (u mnie żółty lazur)
- sól, biały pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę, pomidory i czosnek.
- Dodać porwane liście jarmużu. Przyprawić.
- Podlać śmietaną i ewentualnie wodą.
- Dusić, aż jarmuż zmięknie.
- Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, każdą część przekroić wzdłuż i wydrążyć, żeby pozbyć się środka.
- Skropić oliwą, rozłożyć podduszony jarmuż.
- Na wierzchu ułożyć plasterki sera.
- Zapiekać w gorącym piekarniku do zrumienienia.
POLSKA TOSKANIA - zobacz film i przewodnik interaktywny po lubuskiej krainie wina i wrażeń.
Poznaj z nami polską Toskanię! Zabierzemy Cię w podróż pięcioma szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji.