Propozycje dla miłośników ostrych smaków
Kurczak z pastą z awokado i papryczką pepperoni
SKŁADNIKI:
- 200 g piersi z kurczaka
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek awokado
- 2 papryczki pepperoni
- 1 limonka
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, ostra papryka, imbir
- garść grzanek
Przygotowanie
Kurczaka marynujemy w oliwie i przyprawach, następnie smażymy go z obu stron na patelni i układamy na talerzu. Awokado kroimy w kostkę, a pepperoni w półkrążki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy pokrojone wcześniej produkty. Następnie dodajemy sok z limonki z łyżeczką cukru. Doprawiamy do smaku. Pastę podajemy z przygotowanym wcześniej kurczakiem i grzankami.
Pikantny makaron z papryczkami jalapeno
SKŁADNIKI:
- 400 g makaronu penne
- 4 papryczki jalapeno
- 1 łyżka sosu chili
- 3 białe papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g sera pleśniowego
- 2 łyżki zmielonego zielonego pieprzu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
- szczypta soli
Przygotowanie
Gotujemy makaron. Białą paprykę kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Jalapeno kroimy w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone składniki i dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy śmietankę, sos chili oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Doprawiamy zielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Podajemy z makaronem.
Chcecie podzielić się pomysłami? Napiszcie do nas na mejl:
magda.weidner@polskapress.pl