Pierożki z łososiem to jedno z moich ulubionych dań, pasują idealnie na świąteczny stół.
Składniki na nadzienie:
40 dag filetów świeżego łososia
40 dag łososia wędzonego (najlepiej wędzonego na ciepło)
jajko
10 dag sera ricotta
ok. 6-7 łyżek startego parmezanu
3 łyżki świeżo posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku (z solą ostrożnie ze względu na parmezan, który jest słony)
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki poznańskiej
ok. szklanki ciepłej wody (250 ml)
szczypta soli
Przygotowanie:
Nadzienie. Filety świeżego łososia opłukać, osuszyć i odciąć skórkę. Upiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni - ok. 15-20 minut. Po upieczeniu osuszyć rybę na papierowym ręczniku, obrać z ości i drobno posiekać nożem. Filety z łososia wędzonego obrać ze skóry i ości, drobno posiekać nożem i wymieszać z upieczonym i posiekanym wcześniej łososiem. Dodać ser ricotta, jajko, parmezan i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać (jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie, wystarczy dodać więcej startego parmezanu).
Ciasto na pierogi. Mąkę przesiać. Na stolnicy uformować z niej kopczyk z wgłębieniem. Do środka wlać mocno ciepłą wodę (ale nie wrzątek). Posolić. Wyrabiać ciasto tak długo, aż wszystkie elementy się połączą, a ciasto będzie elastyczne. Ciasto rozwałkować. Wycinać z ciasta kółka (najlepiej wykorzystując małej lub średniej wielkości szklankę). Nakładać po pełnej łyżce nadzienia, brzegi zlepić. Tak przygotowane pierogi wrzucić do osolonej gotującej się wody (najlepiej robić to partiami po 10-15 sztuk w średniej wielkości garnku). Wyciągnąć jak będą miękkie (ja po wrzuceniu do wody mieszam je drewnianą łyżką, czekam aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu czekam ok. 4-5 minut i odcedzam). Pierożki podawać polane sosem z 2 łyżek masła i 6 łyżek śmietanki 30 lub 36 proc. Posypać parmezanem i odrobiną posiekanego koperku. Skropić cytryną i świeżo zmielonym pieprzem.