Owocowe lato
Miłośnicy owoców, których jestem dumnym reprezentantem, uwielbiają lato. Owoców, i to w najlepszej sezonowej formie, jest pod dostatkiem. Można je jeść ot tak, po prostu – można z nimi także się pobawić. Zatem, ruszajmy do kuchni!
Sałatka owocowa
Składniki:
2 pomarańcze
500 g truskawek
500 g borówek amerykańskich
500 g malin
4 kiwi
2 zielone jabłka
1 banan
1 grejpfrut
300 ml wody
4 łyżki cukru
sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy
świeża mięta
mielone goździki,
cynamon
cukier waniliowy
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z cukrem, sokiem z cytryny i pomarańczy, wanilią i goździkami. Syrop ochłódź. Duże owoce pokrój na małe kawałki, a następnie wymieszaj z malinami, borówkami i połówkami truskawek w dużej misce. Polej je syropem, posyp cynamonem i udekoruj świeżą miętą.
Gofry
Składniki:
150 g mąki
2 łyżki drobnego cukru
50 g stopionego masła
250 ml mleka 3,2 proc.
2 jajka
Przygotowanie:
W misce zmiksuj mąkę, cukier, masło, stopniowo dodawaj mleko. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Ciasto nalewaj do mocno rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor około 5 minut. Podawaj z sałatką owocową.
Owoce w cieście
Składniki:
Owoce do wyboru:
4 jabłka
4 gruszki
1 ananas
250 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
Przygotowanie:
Owoce obierz ze skórki i pozbądź się środków, następnie pokrój na plasterki. W misce zmiksuj mąkę z mlekiem i jajkami, odrobiną soli. Owoce maczaj w cieście i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawaj z cukrem pudrem.