Patrycja Wacławska (opr.)60plus.tygodnik@polskapress.pl

Owoce i warzywa? Tak, tylko je jedzmy!

Owoce i warzywa? Tak, tylko je jedzmy! Fot. 123RF
Patrycja Wacławska (opr.)60plus.tygodnik@polskapress.pl

Świeże polskie owoce i warzywa to prawdziwe bomby witaminowe. Sięgaj po nie jak najczęściej.

Tak zwane superfoods to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. O tym, jakie bogactwo kryje się w rodzimych produktach przekonuje ekspert kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” - Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i specjalista ds. żywienia.

Czosnek

To naturalny antybiotyk, skarbnica chemicznie czynnych związków - zawiera flawonoidy, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy, makro- i mikroelementy, a także olejki eteryczne bogate w siarkę i allicynę. Skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego oraz wspomaga układ odpornościowy. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak owsiki, które zdarzają się dzieciom zwłaszcza w wieku przedszkolnym. Związki siarki zawarte w czosnku hamują rozwój bakterii nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej - co ma miejsce przy typowej antybiotykoterapii. Warzywo to działa korzystnie również na układ krwionośny (chroni przed zawałem i udarem), poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom cholesterolu. Koi też bóle głowy i ułatwia zasypianie.

Natka pietruszki

Wystarczy jedna łyżka zielonych listków natki pietruszki, by zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Natka zawiera też dużą dawkę żelaza oraz beta-karotenu, witaminy E, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. W olejkach eterycznych pietruszki znajdziemy apiol i mirystycynę, które działają dezynfekująco i moczopędnie, co działa korzystnie na układ moczowy oraz wspomaga leczenie kamicy nerkowej. Regularne spożywanie zielonych listków wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy gazach, wzdęciach, pobudza do pracy wątrobę i odtruwa organizm. Zielenina ta korzystnie działa również na wzrok.

Dynia

Obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, niewydolności nerek, chorób wątroby, otyłości oraz łagodzi zaburzenia przemiany materii. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu. Miąższ bogaty jest także w witaminę C, PP, B1 i B2 oraz wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor i miedź. Na szczególną uwagę zasługują również pestki dyni - źródło witaminy E, A i C oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pestki obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, działają przeciwpasożytniczo, moczopędnie i przeciwzapalnie.

Jarmuż

Jego zielone liście zawierają bardzo duże ilości witaminy K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, korzystnie wpływa na gospodarkę wapniową oraz uwapnienie kości. Działa on przeciwzapalnie oraz bogaty jest w cenne przeciwutleniacze - chlorofil, luteinę , a także witaminy C, E i A - naturalne substancje chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu. Jarmuż jest też źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika, a także wapnia, magnezu, potasu, żelaza i fosforu.

Aronia

Na liście superfoods znalazła się także aronia, uważana przez niektórych za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Owoc ten polecany jest cukrzykom, gdyż zawiera kwas chlorogenowy, który opóźnia wchłanianie glukozy. Bioflawonoidy aronii - rutyna i antocyjany - korzystnie wpływają na poprawę wzroku i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Rutyna dodatkowo wspomaga i wydłuża działanie witaminy C, zwiększając odporność organizmu. Aronia to bomba przeciwutleniaczy, gdyż poza flawonoidami zawiera także kwercetynę, katechiny, leukocyjany, a także sporo witaminy E i C. Dzięki takim właściwościom uważana jest za owoc przeciwnowotworowy i wspomagający środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka.

Żurawina

Najlepiej znany jest jej korzystny wpływ na układ moczowy - owoce żurawiny zawierają kwas chinowy, który chroni też przed powstawaniem kamieni nerkowych. Owoc ten wspomaga również niszczenie bakterii Helicobacter pylori - uważanej za główną przyczynę choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ma ona też właściwości probiotyczne - wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej.

Jagody - zadbają o wzrok i usuną toksyny

Medycyna ludowa traktowała czarne jagody jako cudowny lek na wiele chorób. Suszone jagody, napary lub soki są domowym sposobem na leczenie biegunek, gdyż dzięki dużej zawartości garbników uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, więc jest dobry na zatrucia. Czarne jagody są dobroczynne dla oczu - opóźniają proces utraty wzroku, chroniąc plamkę żółtą w siatkówce; dodatkowo zapobiegają powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemnościach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). Jagody zawierają także sporo witamin, m.in. z grupy B, C, A, PP oraz składniki mineralne - selen, cynk, miedź i mangan.

Autor: Patrycja Wacławska

Patrycja Wacławska (opr.)60plus.tygodnik@polskapress.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.