Oczyść organizm, a odkryjesz nowe doznania smakowe
Ekskluzywny rejs, torebka od Prady, a może botoks? Wbrew powszechnej opinii to nie czołówka pragnień współczesnych kobiet, które stawiają na… zdrowie.
Badanie „What Women Want 2016” pokazało, że już 41% pań uznaje dbanie o formę za najważniejszy cel w życiu. Coraz więcej kobiet deklaruje również, że z chęcią zatrudniłoby trenera personalnego i dietetyka. W ślad za płcią piękną podążają panowie. Do swoich grafików na stałe zapisują wizyty w siłowni, gabinecie kosmetycznym. Unikają fast foodów, a podczas zakupów, wyszkoleni przez osobistych trenerów, coraz staranniej czytają etykiety na produktach. Kompletnie zmieniły nam się smaki - mówią.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich.To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Czy to możliwe, żeby czipsy albo golonko nagle przestały smakować? Albo żeby rosły mężczyzna w wieku produkcyjnym znalazł nagle przyjemność w jedzeniu warzyw? Jak najbardziej! Dowiodły tego zresztą badania naukowe. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne.
,,Nawróceni” przekonują, że po detoksie zaczyna przeszkadzać nadmiar soli i cukru w produktach. Jednocześnie owoce i warzywa stają się znacznie słodsze niż dotychczas, a my jesteśmy w stanie wyczuć sztuczne dodatki stosowane w żywności. Oczywiście nasze zmysły potrzebują czasu na akomodację. Tak jak oko przystosowuje się do widzenia w ciemności, a skóra do gorącej wody - język również adaptuje się do zmian. Jednak to od nas zależy, jakiego rodzaju bodźce będziemy wysyłać kubkom smakowym.
Dla tych, którzy nabrali ochoty i zamierzają rozpocząć przygodę z nowymi smakami - pomocne może być opracowanie kilku dowolnych posiłków, składających się głównie z warzyw, które są dla nas smaczne. Można zacząć też od modnych ostatnio detoksykujących koktajli na bazie warzyw i owoców.
- Przystosowanie do nowej diety wymaga czasu. Jednak cierpliwość doprowadzi do odkrycia nowych smaków i czerpania coraz większej radości ze zdrowego żywienia - zachęca Justyna Walerowska-Madej, dietetyk z kliniki Columna Medica.
- Ważne jest ograniczenie wysoko przetworzonego jedzenia. Zwłaszcza fast foodów oraz produktów typu instant. Ponadto większość z nas powinna spożywać więcej potraw charakteryzujących się mniejszym zagęszczeniem energetycznym, które zapewniają uczucie sytości na dłużej. Zalecane jest wyeliminowanie z diety soli, cukru prostego oraz tłuszczy trans. Dieta bogata w te składniki sprzyja otyłości, a ta zwiększa ryzyko insulino-oporności, czyli słabej wrażliwości organizmu na insulinę. W rezultacie jemy więcej i zwiększamy stężenie cukru we krwi. Błędne koło - tłumaczy Justyna Walerowska-Madej.