Nasze smaki pochodzą ze Wschodu i Poznania
Kasla i żur to najnowsze produkty, jakie znalazły się na liście regionalnych, lubuskich przysmaków. Smakują tak, że palce lizać! Autorkami przepisów są panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym. A te wyjątkowe smaki pochodzą od ich przodków
Kasla i domwy żur to najnowsze regionalne dania, które trafiły na listę produktów tradycyjnych. O to, aby Lubuskie miało więcej „swoich” smaków, zadbały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym.
Koło powstało 60 lat temu. Później była cisza. Do czasu. 10 lat temu, gdy pani Bocheńska na dobre wróciła do Polski postanowiła, jak sama mówi, reaktywować koło. - Co mnie do tego skłoniło? No co tu dużo mówić. Emerytura! - mówi z uśmiechem szefowa gospodyń, która smykałkę do gotowania miała od zawsze. Do organizowania ludzi i motywowania ich do działania również!
Więcej przeczytasz w papierowym wydaniu Gazety Lubuskiej oraz z wydaniu PLUS.