Myślicie, że będzie na słodko? Otóż nie - dziś wytrawne hekele
Hekele – śląska potrawa sporządzana na zimno z wymoczonego i pokrojonego śledzia oraz ugotowanego jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem pieprzu i musztardy. Dziś hekele według przepisu Marii Ożgi, mieszkanki Tarnowskich Gór i finalistki programu MasterChef, która w Katowicach prowadzi kultową restaurację "Kryształowa"
HEKELE – 10 porcji
Sałatka ze śledzia bałtyckiego z ogórkiem kiszonym, na plastrach ziemniaków z jajkiem przepiórczym i sosem miodowo musztardowym
Sałatka, składniki:
ziemniaki kg 0,500
śledzie kg 0,400
cebula biała kg 0,100
cebula czerwona kg 0,100
ogórek kiszony kg 0,300
majonez kg 0,150
sól kg 0,010
pieprz czarny mielony kg 0,001
jajka szt.5
mleko l 0,250
liść laurowy kg 0,001
ziele angielskie kg 0,001
koper kg 0,010
Sos miodowo musztardowy:
miód kg 0,030
musztarda kg 0,150
olej l 0,200
koper kg 0,010
masło kg 0,050
Carpaccio z pieczonych ziemniaków:
ziemniaki kg 0,200
sól kg 0,010
Przybranie/dekoracja:
jajka przepiórcze szt. 10
roszponka kg 0,030
szczypior kg 0,020
Sposób wykonania:
Płaty śledziowe zamoczyć w mleku z zielem angielskim i liściem laurowym na kilka godzin. Ziemniaki ugotować. Wszystkie składniki sałatki pokroić w kostkę, śledzie wyjąć z zalewy, osuszyć i także pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Całość wymieszać z majonezem i doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Z oleju, miodu, musztardy, roztopionego masła przygotować sos. Ziemniaki upiec w mundurkach, obrać, wystudzić i pokroić na cienkie plastry. Plastry ziemniaków delikatnie natrzeć sosem miodowo musztardowym. Jaja przepiórcze ugotować, obrać. Sałatkę układać na plastrach ziemniaków, udekorować jajkiem przepiórczym, roszponką i posiekanym szczypiorkiem. Całość dekoracyjnie oblać sosem miodowo musztardowym.
Pozdrawiam
Maria Ożga
Zdjęcia: agencja kreatywna kręci się!