Lubuskie winnice. Jako jeden z nielicznych regionów w Polsce możemy zaproponować jako atrakcję - enoturystykę
Lubuskie to jedyny region w Polsce, w którym enoturystyka rozwinęła się na tak wielką skalę.
W 1910 r. w mieście i powiecie zielonogórskim było około 1500 ha winnic. Winnice otaczały Sulechów, Krosno Odrzańskie, Kożuchów. Powoli, krok za krokiem, pisząc o winnicach i winiarstwie przestajemy używać czasu przeszłego, winna latorośl odzyskuje utracony teren.
Winnice rosły jedna za drugą
Według danych Agencji Rynku Rolnego, w województwie lubuskim jest 28 przedsiębiorców zgłoszonych do ewidencji, jako wytwarzających wino z przeznaczeniem do obrotu, łącznie uprawiają powierzchnię 67,64. Nieoficjalnie mówi się już o dziesiątkach, setkach winnic. 12 lutego 2016 roku na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazło się Wino Zielonogórskie Gronowe.
Dzięki dotacjom unijnym powstało Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze. Tuż obok siedziby Centrum zieleni się winnica samorządowa o największym w Polsce areale – 35 ha, uprawia ją, na zasadzie dzierżawy, trzynastu winiarzy. A w piwniczce Winiarni Bachus można skosztować trunków m.in. z Winnicy Miłosz, Starej Winnej Góry, Kingi, Saint Vincent, czy Jakubowa...
Enoturystyka! To wyjątkowa zaleta
Od 2007 r. mamy szansę wędrować szlakiem winnych smaków i aromatów. Szlak Wina i Miodu pozwala poznać nam region od tej strony. To jedyny region w Polsce, w którym enoturystyka rozwinęła się na tak wielką skalę – w sumie na szlaku znajduje się około pięćdziesięciu punktów o niepowtarzalnej historii. Jednak na tym szlaku nie są najważniejsze zabytki, piękno okolicy, ani nawet wino. Najważniejsi są ludzie, pełni pasji i marzeń, którzy udowadniają, że Lubuskie jest winiarskim regionem. Stara Wieś, jedyna w Polsce winnica prowadzona przez drugie już pokolenie, Gostchorze, winnica prowadzona przez Francuza, który uwierzył i z piekarza stał się winiarzem, Wiechlice i Mierzęcin, gdzie czuć tchnienie luksusu i można skorzystać z winnego spa…
Klimat nam coraz bardziej sprzyja
Lubuskie winnice to przede wszystkim niewielkie projekty, rodzinne. Ale to, co bywa uciążliwe w tym przypadku stanowi o unikalności winnic i win. Lubuscy winiarze więcej czasu i uwagi poświęcają swoim krzewom i owocom. Winna latorośl jest tutaj ręcznie przycinana, a właściciele dobrze znają i dbają o każdy krzak. Także zbiór odbywa się ręcznie. Za granicą na ręczne zbiory mogą sobie pozwolić tylko te winnice, które produkują najlepsze wina w swoich apelacjach.
Ziemia Lubuska to najdalej na północ wysunięty skrawek Europy, gdzie hoduje się winorośl. Okazuje się, że to, co było utrudnieniem może stać się jej szansą, chociażby za sprawą zmian klimatycznych.
POLECAMY:
SERWIS WINOBRANIOWY
POLSKA TOSKANIA - zobacz film i przewodnik interaktywny po lubuskiej krainie wina i wrażeń!
Poznaj z nami polską Toskanię! Zabierzemy Cię w podróż pięcioma szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji.